Sain kunnian osallistua keväällä kutsuttuna Kaffa Roasteryn Helsinki School of Coffee -kahvikursseille. Varsinainen kurssitoiminta avattiin suurelle yleisölle vastikään. Oletpa sitten aloitteleva kotibarista tai jo piintynyt kahviaddikti HSOC kursseilla pääsee oppimaan valtavasti uutta tai syventämään tietojaan käsinvalmistetusta kahvista. Osa kursseista on suunnattu alala jo työsketeleville aloitteleville baristoille.
Suomalaiset kuluttavat edelleen eniten kahvia per asukas maailmassa. Monille aamun ensimmäinen kahvikuppi on kuolemanvakava asia kuten myös itselleni. Suomalaiset suosivat erittäin vaaleapaahtoisia hapokkaita kahveja, mutta erikoiskahvitrendin ranatuduttua makutottumukset ovat alkaneet muuttua ja ollaan rohkeampia kokeilemaan uusiakin kahvielämyksiä.
Helsinki School of Coffee Barista Workshopissa ja Beginner Barista -kurssilla meitä koulutti iki-ihana Sanna, jota voisin kuunnella tuntitolkulla. Sannan tietotaito on huikeaa ja koulutustyyli rauhallinen ja selkeä. Muutama tunti koulutusta hujahti ohi liiankin nopeasti.
Barista Workshopissa kävimme läpi peruskahvitietoutta ja paneuduimme täydellisen espresson syvimpään olemukseen. Espresso on kahvijuomien perusta ja sen laadusta riippuu koko lopputulos.
Pääsin myös käyttämään ensimmäistä kertaa elämässäni ns. kaksi gruppoista espressolaitetta. Hieman alkuun hirvitti, mutta pääsin laitteen kanssa sinuiksi varsin nopeasti.
Tuntui että espresson valmistuksessa jokaisella pienelläkin yksityiskohdalla on valtava merkitys. Kahvin prässääminen kahvaan opeteltiin pieteetillä, koska se on se kohta jossa homma menee helpoiten metsään. Oikea tamppauspaine kokeiltiin naksuttimella ja vaakaa apuna käyttäen. Muutam kerran jälkeen oikea painotapa jo jäikin lihasmuistiin. 10 kilon lyhyt tasainen painallus ja sillä tulee hyvä!
Mutta mitä on oikea espresso?
Espresso on tiivis kahvijuoma joka valmiostetaan aina painetta apuna käyttäen. Suositeltava laitteen paine on ainakin 9 baaria ja veden lämpötila 95 astetta. Lisäksi tarvitaan tietysti laadukas kahvi.
Kahvin peruslaadut ovat Arabica ja Robusta. Arabica on makea ja pehmeä. Se on marjainen, hedelmäinen ja siinä on vivahteita sokerista. Arabica on hapokasta – jopa viinimäistä. Suomessa juodaan eniten juuri Arabica-laatuisia kahveja. Robusta on vastaavasti maultaan intensiivisempi, voimakkaampi, terävämpi ja siinä on viljan vivahteita ja pähkinäinen jälkimaku. Robustassa on tuplasti enemmän kofeiinia verrattuna Arbicaan, mutta se on hellempää vatsalle eikä aiheita närästystä samalla tavalla. Etelä-Euroopassa Robusta on suosituin kahvityyppi.
Espresso-tyypit
Ristretto on voimakas lyhyt 20-25 ml espresso.
Normale sisältää 1 osaa espressoa ja 2 osaa vettä.
Lungo sisältää 1 osaa espressoa ja 3-4 vettä.
Hyvän espresson maku ei ole palanut, suolainen tai kitkerä. Tuoreen creman tulee olla ehjä, paksu ja tiivis, eikä siinä tulisi olla tummia pisteitä. Kuplia ja raitoja saa olla. Muista sekoittaa espresso aina ennen nauttimista, koska kahvi suodattuu kuppiin kerroksittain ja sekoitus tuo esiin kahvin todellisen maun ja aromit.
Kotibarista ostaa ja säilyttää kahvinsa aina papuina, koska papu ja alkuperäinen pakkaus suojaa kahvin aromit parhaiten. Kannattaa hankkia kunnollinen mylly ja jauhaa aina vain kerralla käytettävä määrä kahvia. Kotikäytössä tummat paahdot toimivat espressona vaaleita paremmin.
Ja kaikkein tärkeintä on pitää käytettävät välineet aina puhtaina.
Sekä Beginner Barista että Barista Workshop -kursseilla opeteltiin myös maidon vaahdottamista, joka on espressopohjaisten kahvijuomien oleellinen osa.
On tärkeää että käytetty maito on kylmää ja rasvaista. En itse oikein ymmärrä miksi kukaan käyttää rasvatonta maitoa pilaamaan hyvän kahvijuoman! Perinteisissä kahvimaissa moinen on todellinen kauhistus.
Vaahdotuksessa maitoon pyritään saamaan mikrokuplia ja vaahdotus lopetetaan kun maidon lämpötila saavuttaa 60 astetta.
Latte ja cappuccino vaativat erilaiset maitovaahdot joista jälkimmäisessä on tupla määrä vaahtoa.
Vaahdotuksen lomassa pääsimme myös harjoittelemaan latte arten tekoa kahvijuoman pintaan. Perussydämet ei ihan näin ensikertalaiselta luonnistuneet, mutta harjoittelu tekee mestarin. Likilaskuisia latte art -kaatoja voi paikkailla vaikka muokkaamalla tikulla kuviointeja maitovaahdon pintaan.
Mukana ollut työkaverini päästi luovuutensa suorastaan laukalle. Onko se nyt sitten Scream vai Munchin huuto… 😉
Voin itse lämpimästi suositella Helsinki School of Coffee -kursseja kaikille jotka haluavat enemmän irti kahviharrastuksestaan tai muuten vain oppia tekemään itse parempaa kahvia. Kurssit ovat kohtuuhintaisina erittäin oivallisia jopa lahjaksi ihmiselle jolla on jo kaikkea.