Etusivu » Jälkiruokakokeiluja: punaviinivaahto

Jälkiruokakokeiluja: punaviinivaahto

Kirjoittaja: kulinaari
punaviinivaahto

Tähän erikoisuuteen törmäsin ensimmäistä kertaa runsas vuosi sitten Tallinnassa. Ja koska tämä joulu mentiin kokonaisuutena ihan eri tavalla kuin koskaan ennen, päätin kokeilla nyt sitten tätäkin kummajaista.

Valmistus ei ole vaikeaa ja käytännössä viinin voi korvata vaikka glögillä tai jollain muulla viinillä. Ainut merkittävä ero käyttämässäni reseptissä oli koostumus, joka oli huomattavasti kiinteämpi kuin tallinnalainen versio, joka oli pursotettavaa moussea. Siispä seuraavalla kerralla pudotan liivatteen määrää kolmanneksella ja katson miten käy. Maku oli silti hyvä. Varsinkin nyt kun tiesi mitä odottaa. Viini maistuu massassa selvästi joten sen laatuun kannattaa hieman kiinnittää huomiota.

Tämä jälkiruoka on myös siitä armollinen, että sen voi hyvin tehdä vaikka etukäteen odottamaan. Illalliskeittiössä kun yleensä pitää muutenkin kiirettä.

PUNAVIINIVAAHTO (6-8 annosta)

4 dl punaviiniä
150 g sokeria
5 keltuaista
10 g liivatelehtiä
6 dl kuohukermaa löysäksi vatkattuna

koristeluun:
50 g tummaa suklaata (70%)
tuoretta minttua

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

Vatkaa teräskulhossa viini, keltuaiset ja sokeri kevyesti sekaisin ja aseta kulho vesihauteen päälle. Kuumenna seosta kokoajan vatkaten, kunnes se saavuttaa 85 asteen lämpötilan. Sekoita heti kuiviksi puristetut liivatteet seokseen hyvin sekoittaen ja laita seos syrjään jäähtymään, kunnes se on noin 40 asteista. Vatkaa kerma löysäksi vahdoksi ja sekoita se varovasti nostellen jäähtyneen viiniseoksen joukkoon, niin että seos on täysin tasaista.

Jaa seos annosmaljoihin, suojaa tuorekelmulla ja anna hyytyä kylmässä muutama tunti ennen tarjoilua.

Ennen tarjoilua koristele annokset ohuilla suklaalastuilla ja tuoreilla mintunlehdillä.

Itse tein suklaalastut sulattamalla vesihauteessa tumman suklaan ja levittämällä sen ohueksi kerrokseksi leivinpaperille, jonka sitten laitoin jääkaappiin kovettumaan. Murskaa kovettunut suklaa sopivan kokoisiksi palasiksi.

Oman versioni annoin hyytyä valmistuskulhossa, josta annostelin vaahtoa pyöreällä lusikalla.

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: