Etusivu » Kylmäsavulohta, marjoja ja sumac-kermaa

Kylmäsavulohta, marjoja ja sumac-kermaa

Kirjoittaja: Kulinaari
Kylmäsavulohta, marjoja ja sumac-kermaa

Huomenna irtoavat lomaköydet – viimenkin! Moottoriongelmien takia pari viikkoa myöhässä, mutta kuitenkin. Myös Kulinaari-blogi hengähtää ehkä hetken. Viestejä matkan varrelta ja pentteri-spesiaalia tulee varmasti kuitenkin Kulinaarin Facebook-sivulle.

Teemaan sopii tämä merellinen ja hienostunut alkuruoka, jossa pääsin käyttämään myös Turkista hankkimaani sumac-maustetta.

Sumac tai tutummin sumakki, on maultaan hapahko ja hedelmäinen ja sitä käytetään yleensä kalan ja kanan mausteena, salaatinkastikkeissa, pilahviriisissä tai maustamaan raakaa sipulia. Sumakki sopii sellaisiin ruokiin, jotka normaalisti maustaisit sitruunalla. Esimerkiksi hummuksen päälle siroteltuna sumakki toimii mainiosti.

Sumakkia pidetään yhtenä lähi-idän keittiön keskeisimpänä mausteena. Se toimi pitkään ruokien happamuutta tuovana elementtinä, ennekuin sitruunan käyttö yleistyi roomalaisten vaikutuksesta. Sumakki ei kuitenkaan ole happamuustasoltaan niin voimakas kuin sitruuna. Hyvän makunsa lisäksi, hiutaleiksi jauhetut sumac-marjat ovat kauniita ripoteltuna annoksiin.

Resepti on Laduréen Savory-keittokirjasta. Sumacin lisäksi itseäni viehätti marjojen käyttö lohen kanssa. Todella herkullista!

KYLMÄSAVULOHTA, TUOREITA MARJOJA JA SUMAC-KERMAA

(Saumon fumé d´Écosse, crème fouettée aux fruits rouges et sumac)

700 g kylmäsavulohta
120 ml kylmää kuohukermaa
1 g sumac-maustetta
suolaa ja pippuria myllystä
40 g mansikoita
40 g vadelmia
40 g punaherukoita
(tai mustikoita ja karhunvadelmia)

Tarjoa lisäksi vaaleaa, paahdettua leipää ohuina siivuina

Jäähdytä hyvin kulho kermaa varten. Poista lohesta kaikki ns. ruskea lihas. Muotoile lohesta ruusuke lautaselle tai tee viipaleista paksumpi levy, josta otat ympyrämuotilla annospaloja.

Kaada kerma jäähdytettyyn kulhoon, lisää hyppysellinen suolaa ja vatkaa kinteäksi vaahdoksi. Mausta sumacilla, suolalla ja pippurilla ja laita viileään vetäytymään.

Laita lohen viereen pallo sumac-kermaa ja koristele annos mansikka viipaleilla ja muilla marjoilla.

Näissä tunnelmissa upeaa kesän jatkoa kaikille lukijoilleni!

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: