Etusivu » Herkullinen chili con carne naudanpaistista

Herkullinen chili con carne naudanpaistista

Kirjoittaja: Kulinaari

Chili con carnella tai lyhyemmin chilillä on hyvin pitkä ja mielenkiintoinen historia. Vaikka varsinainen kirjallinen maininta chili con carnesta on 1850-luvulta, sen tunnetut juuret ulottuvat 1500-luvun asteekkien pääkaupunkiin Tenochtitlániin, joka sijaitsi nykyisen Mexico Cityn paikalla. Espanjalaisen munkin kertoman mukaan paikalliset valmistivat usein chilipaprikalla maustettua pataruokaa, jossa espanjalaisten valloittajien tulon jälkeen alettiin käyttää myös naudanlihaa.

1800-luvun ensimmäinen tunnettu resepti oli kehitetty muonittamaan sotilaita. Kuivalihaa, ihraa, kuivattua chiliä ja suolaa puristettiin harkoiksi ja kuivatettiin. Niistä valmistettiin sitten keittämällä pataruokaa.

Chili con carnesta muodostui myöhemmin Pohjois-Meksikon ja Etelä-Texasin alueille tyypillinen edullinen ruoka, jota myivät paikalliset työläisnaiset.

Edelleen kiistellään siitä kuuluvatko pavut ja tomaatti chili con carneen. Alkuperäiseen reseptiikkaan ne eivät kuulu, mutta texmexille tyypillisiä papuja on käytetty chili con carnen valmistukseen jo niin kauan, että niiden katsotaan olevan yksi raaka-aineista. Paitsi virallisissa chili-kilpailuissa, joissa niiden käyttö resepteissä on kielletty.
Tomaattisose ilmaantui chilireseptiikkaan teksasilaisen sanomalehtimies Wick Fowlerin myötä 1900-luvun puolivälissä. Hänen markkinoimassaan chilissä tuli olla 425 g tomaattikastiketta 1.36 lihakiloa kohti.
Suosittuna ruokana myös chilistä on olemassa kasvisversio chili sin carne, joka tuli tunnetuksi 60 ja 70 -luvuilla vegetarismin suosion myötä. Nykyään valmistus on entistäkin helpompaa erilaisten uusien kasvisproteiinien kanssa.

Chiliä kannattaa tehdä samalla hauduttelulla isompikin satsi ja vaikka pakastaa. Chilin lisukkeeksi käyvät esimerkiksi riisi, peruna tai vaikka nachot.

CHILI CON CARNE (4-6:lle)

1-1,2 kg naudan sisä- tai ulkopaistia kuutioituna
2×2 rkl kasviöljyä
2 sipulia hienonnettuna
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 tlk (400 g) paseerattua tomaattia
0,5-1 dl lihalientä
2 rkl tomaattijauhetta
2 tlk kidneypapuja chilikastikkeessa
1 dl kuivattuja sieniä tai kourallinen tuoreita
chilihiutaleita maun mukaan (esim. Santa Maria Chili Explosion -maustetta)
1 rkl sokeria
suolaa
0,5 tl mustapippuria myllystä
1-2 tl juustokuminaa
1/2 ruukkua hienonnettua korianteria

Ruskista paistikuutiot kasviöljyssä kahdessa erässä paistokattilassa tai padassa ja laita syrjään odottamaan. Ruskista samalla pannulla sipulit kuultaviksi. Lisää lihat takaisin paistokattilaan yhdessä murskatun ja paseeratun tomaattin sekä lihaliemen, tomaattijauheen ja papujen kanssa. Murenna mukaan kuivatut sienet, mausta ja anna hautua.

Jos käytät tuoreita sieniä, kuullota ne yhdessä sipulin kanssa.

Tarjoile täysjyväriisin kera ja ripottele pinnalle hienonnettua korianteria.

 

 

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: