Etusivu » Helpot ja mehevät lohkoperunat kevyemmin

Helpot ja mehevät lohkoperunat kevyemmin

Kirjoittaja: Kulinaari

Aloitin ruokaremontin eli hieman katsoa paremmin mitä suuhuni laitan. Hyvillä ateriaohjeilla pääsee pitkälle, mutta silti täytyy tehdä jonkin verran töitä sen eteen, ettei syömisestä tule yksipuolista.

Peruna on laihduttajalle hyvä hiilihydraattien lähde. Sen kuidut ja tärkkelys edistävät vedensokerin hallintaa ja pitävät pitkään kylläisenä. Peruna on myös täysjyväpastaan ja riisiin verrattuna kevyempää ja vähäkalorisempaa. Keitetyssä perunassa on 76 kcal /100 g, kun keitetyssä riisissä sitä on 137 kcal/100 g.

Peruna maistuu monenlaisina lisukkeina kuten muusina, mutta niihin on yleensä lisätty rasvaisia raaka-aineita kuten voita ja maitoa. Muusinkin saa helposti kevyemmäksi, mutta siitä lisää myöhemmin.

Kun itse pohdiskelin millä koostan lautaselle monipuolisia ja täysipainoisia aterioita, joita on myös helppo ottaa mukaan töihin, päädyin näihin helppoihin kevyempiin lohkoperunoihin. Niitä syntyy kerralla isompi satsi, josta on helppo jakaa sopiva määrä. Kilosta perunaa tulee noin 600 g kypsiä lohkoperunoita. Samalla tekniikalla kypsyvät tietysti myös muut juurekset ja niistä syntyy vaikkapa herkullinen juurikassalaatti tai paahdetut maa-artisokat.

MEHEVÄT KEVYEMMÄT LOHKOPERUNAT (4:lle)

1 kg hyvää perunaa (esim. Colomba)

mausteseos:
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl savupaprikaa
hyppysellinen cayenepippuria
1,5 tl umamijauhetta (valinnainen koska sisältää vehnää ja kalaa)
2 tl sipulijauhetta
1/4 tl valkopippuria
0,5-1 tl valkosipulijauhetta
1 tl Herbamare-yrttisuolaa

Lämmitä uuni 200-225 asteeseen.

Pese perunat ja lohko kuorineen kuuteen osaan. Pyörittele lohkot mausteseoksessa ja levitä paperoidulle uunipellille. Paista uunin keskiosassa noin 30 minuuttia, kunnes perunalohkot ovat sisältä pehmeitä ja pinnalta rapeita ja kullanruskeita. Voit halutessasi käännellä perunoita paiston puolivälissä.

Nauti lisukkeena.

Vinkki: Umamijauhetta saa normaaleista ruokakaupoista valikoimien mukaan mm. Santa Maria -merkkisenä. Se ei sovellu vegaaniseen tai gluteenittomaan ruokavalioon. Valmiita jauheita on tarjolla muillakin toimittajilla ja niitä kannattaa googlata netistä.
Umaminmakua saa helposti myös sienijauheella, jota voi valmistaa itse kuivatuista sienistä.

 

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: