Etusivu » Klassikko lohturuoka Tuna Caserole eli tonnikala-pastavuoka

Klassikko lohturuoka Tuna Caserole eli tonnikala-pastavuoka

Kirjoittaja: Kulinaari

Tuna Caserole on pala aidointa Amerikkaa jos mikä. Laatikkoruoat tulivat Amerikassa 1950-luvulla erittäin suosituiksi, koska ne olivat halpoja ja nopeita valmistaa. Pääasiallisesti niiden raaka-aineina käytettiin kuiva-ainekaapista helposti löytyviä keittotiivisteitä tai pakasteita, säilöttyjä kasviksia, säilyketonnikala, riisiä, nuudeleita tai pastaa. Herkullisen aterian sai pöytään puolessa tunnissa.

Tonnikalavuoan resepti vaihtelee paikasta toiseen, mutta perinteiseen Tuna Caseroleen kuuluvat munanuudelit, hienonnettu sipuli, cheddarraaste, pakasteherneet, säilyketonnikala, herkkusieni- tai sellerikeitto, herkkusieniviipaleet sekä pinnalla murskatut perunalastut.

Australiassa vastaavatyyppinen ruoka tunnetaan nimellä Tuna Mornay, ja siinä käytetään valkokastiketta johon on lisätty juustoraastetta tai juustokastiketta. Lisäksi mukana on usein herneitä ja maissia ja ruoka tehdään pastasta.

Alla oleva resepti on rakkaan mieheni amerikantuliaisia ja sitä valmisti hänelle silloinen chicagolainen anoppi ensimmäisen tapaamisen illalliselle. Odotukset ruoasta olivat varsin korkealla, koska anoppi oli sanonut valmistavansa seafoodia. Ehkä se on sitäkin – jossain määrin. Ainakin se on tolkuttoman hyvää!

 

TONNIKALA-PASTAVUOKA ELI TUNA CASEROLE (4:lle)

1 prk (295 g) Campbell´s herkkusienikeittotiivistettä
(tai vastaavantyyppistä herkkusieni pussikeitoa tai -kastiketta)
1 dl kermaa tai maitoa
vettä
2 prk vaaleaa tonnikalaa paloina vedessä, valutettuna
0,25 tl mustapippuria myllystä
500 g gnocchi napoletani -pastaa
runsaasti vettä
suolaa
300 g emmental-mozzarella juustoraastetta
voita tai öljyä vuoan voiteluun

pinnalle:
n. 1,5 dl perunalastuja tai nachoja murskattuna

Sekoita herkkusienikeittotiivisteen joukkoon kattilassa kerma sekä vettä niin että keittoa on puoli litraa ja kuumenna. Murentele tonnikala keiton joukkoon lämpiämään ja mausta mustapippurilla.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa, runsaassa vedessä ja valuta hyvin.

Sekoita sieni-tonnikalaseos sekä juustoraaste kuuman pastan joukkoon.

Ruoan voi nauttia myös tässä vaiheessa ilman paistamista. Murskaat vain päälle hieman nachoja tai perunalastuja. Voin vannoa että se on taivaallisen hyvää – ja jäähtyneenä vieläkin parempaa!
Mutta voit myös viimeistellä ruoan paistamalla ja kuorruttamalla sen.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele sopiva uunivuoka ja levitä siihen tasaisesti tonnikala-pastaseos. Paista 15-20 minuutti, kunnes seos kuplii. Kuorruta pinta murskatuilla perunalastuilla tai nachoilla ja käytä uunissa vielä viiden minuutin ajan.

VINKKI: Tölkkikeiton voi hyvin korvata vastaavantyyppisellä pussikeitolla tai -kastikkeella.

 

You may also like

2 kommentia

Nimetön 20/09/2018 - 10:23

Vai saitte te oikein seafoodia! Mä kualen!:DMutta sen verran on tullut Usa-arkea elettyä aikoinaan, että kyllä se tuna casserole maistuu hyvinkin, pastan lisäksi myös perunoilla tai muusilla!

Vastaa
Nimetön 20/09/2018 - 10:23

Vai saitte te oikein seafoodia! Mä kualen!:DMutta sen verran on tullut Usa-arkea elettyä aikoinaan, että kyllä se tuna casserole maistuu hyvinkin, pastan lisäksi myös perunoilla tai muusilla!

Vastaa

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d