Hävikkiviikon paimenen piiras karitsasta

Tällä viikolla vietetään Hävikkiviikkoa ja teemaan sopii loistavasti keväällä tekemäni hävikkiruokaresepti. Reseptin voi helposti toteuttaa läpi vuoden hyödyntämällä erilaisia nyhtölihoja tai kasviproteiinivalmisteita sekä muusin ja kermaperunoiden jämiä. Sekaan voi hyvin lisätä myös kasvisksia tai sieniä.

Pääsiäisen perinteistä karitsaa lisukkeineen tuli tehtyä hieman isompi satsi kerralla, mikä ei jälkeen päin ajatellen ollut yhtään hullumpi idea. Ylimääräisistä valkosipuliperunoista sekä nyhtölihaksi peratuista karitsan potkista kastikkeineen syntyi nopea ja helppo paimenen piiras. Mitä herkullisin tapa käyttää tähderuokaa.


Perinteisesti perunamuusista ja jauhelihasta valmistettavan shepherd´s pien ohjeen löydät tästä

PAIMENEN PIIRAS (neljälle)

n. 800 g valkosipuliperunoita (ohje)
n. 350 g nyhtökaritsanpotkaa (ohje)
100 g Aito cheddar -raastetta
1 dl kuohu- tai ruokakermaa
2-2,5 dl karitsanpotka kastiketta lämmitettynä (ohje)
voita vuoan voiteluun

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Riko perunoiden rakennetta hieman ja sekoita joukkoon kerma sekä juustoraaste. Jätä hieman juustoraastetta kuorrutusta varten.

Sekoita nyhtölihan joukkoon kastike.

Levitä voidellun uunivuoan pohjalle 1/4 perunaseoksesta, sen päälle nyhtökaritsa ja päälimmäiseksi loput perunasta. Ripottele pinnalle juustoraaste. Kannattaa huomioida, ettei vuoka täyty ihan piripintaan, sillä muuten mehuja saattaa valua yli.

Paista noin 30 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Anna vetäytytä hieman ennen tarjoilua. Nauti maustekurkkujen ja säilykepunajuurien kera.

Aito Cheddar saatu tuotenäytteenä

Vastaa