Tunnustan lukeutuvani siihen ihmistyyppiin joka lataa kaikkiin juhlapyhiin (lue ruokajuhliin) hirvittävät määrät tekemistä ja muistettavia asioita. Mieheni pitää minua vähintäänkin tärähtänedenä ja koittaa hillitä menoa parhaansa mukaan. \”Mitä ihmettä tässä pingotetaan, kun keskemämme vain ollaan..?\”
Ehkä kyse on enemmänkin siitä, etten arkisin hirveästi ehdi ja jaksa panostaa ruoanlaittoon. Paine kasautuu sitten viikonloppuihin ja varsinkin noihin ruokajuhliin, kuten nyt vaikka tämä käsillä oleva pääsiäinen.
Tänään on jo käyty alustavat keskustelut pyhien ruoista ja hankin yhdeksi ateriaksi esim. karitsapotkaa, jotka hauduttelen tuttuun tapaan pitkään uunissa. Miki lupasi tehdä kylkeen kermattomat valkosipuliperunat. Viime pääsiäisenä valmistimme karitsan Andalusian Auringon upealla reseptillä, jota suosittelen ehdottomasti kokeilemaan.
Tuo karitsan potka ei vaadi ihan hillittömiä aikoja hellan ääressä, koska uuni hoitaa hommat. Samaa voisi sanoa Atrian uudesta punaviinipaistista. Pakkaus auki ja uuniin. Jää enemmän aikaa nauttia läheisten seurasta tai lähteä vaikka pikku kävelylle jos vaikka aurinko sattuisi paistamaan.
Ensisijaisesti en ikinä osta valmiiksi maustettua lihaa ja myönnän että suhtauduimme kotona tähän punaviinipaistiinkin hieman varauksella. Mies kun on aikoinaan tehnyt lihamestarin hommia ja kriteerit lihan laadulle ovat tavallista kovemmat.
Laadusta pääsee parhaiten perille valmistamalla tuotteen ja kokeilemalla. Pakkauksessa on erittäin selkeä valmistusohje, jossa kuitenkin on mielestäni aika iso virhe. Ohjeessa paistin sisälämpötilaksi suositellaan 70 astetta, joka on kyllä naudan paistille aika yläkanttiin. Tai no – jos haluat pilata lihan ja järsiä kuivaa paistia, niin ole hyvä vaan. Me nyt kumminkin jätimme paistin sisälämmöksi 58-60 astetta. Uunin lämpötila oli pakkauksessa annettu 150 astetta. Tuo reippaasti alle kilon paisti kypsyy alle tunnissa. Päälle lepo folioon käärittynä noin vartin verran.
Täytyy myöntää että punaviinipaistista tuli erittäin mehevää ja maukasta. Marinointi oli tässä tapauksessa onnistunut. Voin suositella helpottamaan pääsiäisen pyhien ruokahuoltoa. Paistin voi valmistaa vaikka etukäteen ja tarjoilla vaikka omatekoisten smørrebrødien täytteenä.
Meidän sunnuntaipaistimme kanssa tarjoiltiin helposti samalla uuninlämmöllä valmistuvat hasselbackan perunat sekä paistettuja ruusukaaleja. Sunnuntaipaistin valmistus ei tästä enää juurikaan helpommaksi tule.
HASSELBACKAN PERUNAT (2:lle)
4-6 keskikokoista kiinteää tai yleisperunaa
voita
suolaa
valkopippuria
Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Kuori perunat halutessasi. Viillota perunat terävällä veitsellä niin, että viipaleet jäävät alaosasta toisiinsa kiinni.
Aseta perunat uunivuokaan ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita kunkin perunan päälle kunnon nokare voita. Käytä esim. juustohöylää apuna. Kypsennä uunin alatasolla noin puolisen tuntia, kunnes perunat ovat kypsiä ja saaneet kauniin kullankeltaisen värin. Perunoita kannattaa käydä välillä valelemassa vuokaan sulanella voilla, niin niistä tulee mehevämpiä ja pinnaltaan rapeampia.
Vinkki: Jos valmistat perunat alemmassa lämmössä paistin kanssa kuten me, tarkista perunoiden kypsyys kun otat paistin vetäytymään. Mikäli perunat ovat vielä raakoja, nosta lämpö 200 asteeseen ja anna niiden kypsyä 10-15 minuuttia lisää. Tarkkaile kuitenkin perunoita, etteivät ne pääse palamaan.
PAISTETUT RUUSUKAALIT (2:lle)
n. 500 g ruusukaalia puhdistettuna
vettä
suolaa
paistamiseen:
2 rkl kasviöljyä tai voita
Leikkaa ruusukaaleista pois tyvi ja uloimmat lehdet jos ne ovat vioittuneet. Puolita ruusukaalit ja keitä suolalla maustetussa väljässä vedessä nelisen minuuttia. Valuta ruusukaalit hyvin siivilässä.
Kuumenna pannulla rasva ja ruskista ruusukaalit nopeasti. Tarjoile välittömästi.
Atria punaviinipaisti saatu kokeiltavaksi tuotenäytteenä.