Etusivu » Kuohkeat ja maukkaat tummat kaurasämpylät

Kuohkeat ja maukkaat tummat kaurasämpylät

Kirjoittaja: Kulinaari
Tummat kaurasämpylät

Kaurasämpylät on ollut blogin suosituimpia reseptejä vuosien ajan. Itsekin leivon niitä säännöllisesti. Tässä taannoin iski taas iltasella leivontahimo ja siinä raaka-aineita kootessani huomasin, ettei jauhot riitä alkuunkaan, eikä normi siirappiakaan enää ollut kaapissa.

Onneksi varastossa on aina kaikenlaista jolla korvata puutteet ja nytkin löytyi pussin loppu grahamjauhoja sekä Sevan taatelisiirappia, jonka olin joskus saanut tuotenäytteenä. Erittäin herkullinen vaihtoehto tavalliselle tummalle siirapille ruoanlaittoon ja jälkiruokiin.

Maukkaat ja kuohkeat tummat kaurasämpylät.

Taikinaa alustaessa kannattaa tarkkailla taikina koostumusta, sillä eri jauhot reagoivat taikinoissa aina eri tavoin. Lisää jauhoja pienissä erissä välillä vaivaten ja tunnustele milloin taikina alkaa olla juuri tarpeeksi kiinteää leivottavaksi. Älä lisää jauhoja liikaa. Pehmeästä taikinasta syntyvät kuohkeat sämpylät.

Tämä kokeilu osoittautui erittäin onnistuneeksi ja sämpylöistä tuli kuohkeita ja erittäin maukkaita. Päälle ei kaivannut kuin sipaisun levitettä. Lämpimät uunituoreet sämpylät ovat parhaita asioita maailmassa. Kun yhden maistaa niin on hankala lopettaa.

Sämpylätaikinoihin on aina helppo upottaa kuiva-ainekaapista jauhopussien loppuja sekä siemensekoituksia tai kasvissoseiden jämiä. Esimerkiksi yli jääneestä perunamuusista syntyvät kuohkeat perunasämpylät ovat ihan parhaita hampurilaissämpylöitä.

Katso myös muut sämpyläreseptini.

Uunituoreet tummat kaurasämpylät

TUMMAT KAURASÄMPYLÄT, 16 KPL

5 dl reilusti kädenlämpöistä vettä (42 °C)
1 pss kuivahiivaa
5 dl kaurahiutaleita
0,5 rkl suolaa
0,5 dl tummaa siirappia, esim. taatelisiirappia
n. 5 dl vehnäjauhoja
n. 4 dl grahamjauhoja
0,75 dl ruokaöljyä tai juoksevaa margariinia

vettä
sormisuolaa

Liota kuivahiiva veteen ja sekoita joukkoon kaurahiutaleet. Peitä liinalla ja anna seistä lämpimässä paikassa 20 minuuttia. Lisää sen jälkeen suola, siirappi ja jauhoja pienissä erissä. alkuun vehnäjauhot ja sen jälkeen grahamjauhot. Lisää öljy ja alusta joukkoon loput jauhot parissa erässä, kunnes taikina on sopivan pehmeää, muttei enää liian löysää.

Sirottele työpöydälle grahamjauhoja, muotoile taikinasta tasapaksu pötkö, jonka jaat se 16 osaan. Pyörittele palat sämpylöiksi, pyöräytä grahamjauhoissa ja laita kohoamaan pellille lämpimään paikkaan liinalla peitettynä noin puoleksi tunniksi. Lämmitä uuni 225 asteeseen.

Suihkuja sämpylät kohotuksen jälkeen vedellä ja sirottele pinnalle hieman sormisuolaa. Paista 225 asteessa 12-15 minuuttia.

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Discover more from KULINAARI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading