Etusivu » Jakkihedelmä tortillat vegaaniseen herkutteluun

Jakkihedelmä tortillat vegaaniseen herkutteluun

Kirjoittaja: Kulinaari

Jakkihedelmä eli jackfruit on vegaaninen vaihtoehto lihalle. Intianhedelmäpuu eli jakkipuu tuottaa jakkihedelmiä ja niitä kasvaa yleisesti Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa. Lisäksi sitä viljellään mm. Keski- ja Itä-Afrikassa, Jamaikalla ja Brasiliassa. Jakkihedelmä on Bangladeshin ja Indonesian kansallishedelmä.

Jakkihedelmä on kautta historian ollut Intialle erittäin merkittävä viljelykasvi ja siitä löytyy arkeologisia todisteita jo 3000-6000 vuoden takaa.

Jakkihedelmiä
Jakkihedelmiä Photo by jaikishan patel on Unsplash
Jakkihedelmästä syntyy herkullinen nyhtölisuke.

Maailmalla suositun jakkihedelmän malto on kypsänä keltaista tai oranssia ja maku mieto ja makeahko. Jakkihedelmä sisältää runsaasti C-vitamiinia, magnesiumia, rautaa ja kalsiumia, muttei juurikaan rasvaa. Proteiinia siinä ei kuitenkaan ole kuin prosentin verran.

Jakkihedelmän hedelmäliha on hyvin lohkeilevaa ja nyhtölihamaista, joten siitä syntyy helposti vegaaninen nyhtöpossun tai -kanan tyylinen täyte käytettäväksi esimerkiksi hampurilaisiin, tortilloihin, tacoihin, wokkeihin tai pitsaan. Olen nähnyt jakkihedelmästä tehtyjä friteerattuja nugettejakin.

Jakkihedelmä on vegaaninen vaihtoehto lihalle

Del Monten säilykkeenä myytävä jakkihedelmä on käyttövalmista pienen huuhtelun jälkeen ja se on helppo maustaa haluamallaan tavalla. Makuaineet tarttuvat pehmeään ja mietoon hedelmälihaan hyvin ja paistettuna suutuntuma on erittäin mehevä ja maukas.

Helppoa ja herkullista kasvisruokaa jakkihedelmästä

Itse päädyin testaamaan jakkihedelmää texmex-makumaailman kera ja voin sanoa että todellakin TOIMII! Minulla oli myös uusia värikkäitä Santa Maria punajuuritortilloja sekä salsaa jakaura fraichea, joiden seuraksi suikaloin vielä salaattia. Muuta ei pieneen herkkuateriaan juuri tarvita!

Vegaaniset jakkihedelmä tortillat syntyvät helposti

VEGAANISET JAKKIHEDELMÄ TORTILLAT (2:lle)

Texmex nyhtöjakkihedelmä:
2 purkkia (á 400 g/230 g) jakkihedelmää
2-3 rkl ruokaöljyä
n. 50 g valmista fajita-mausteseosta
sipulijauhetta
juustokuminaa
(savu)paprikajauhetta
jauhettuja korianterinsiemeniä tai kuivattua korianteria
mustapippuria myllystä
muutama tippa Tabascoa
hyppysellinen sokeria
Santa Maria umami-maustetta
suolaa

tarvitset myös:
tortilloja (tarvittaessa gluteenittomia)
salsakastiketta
kaura fraichea
suikaloitua jäävuorisalaattia

Huuhtele jakkihedelmäpalat kylmällä vedellä ja valuta. Laita palat kulhoon ja riko niiden rakennetta sormin ja varsinkin tiiviimpi ydinosa. Itse poistin samalla papuja muistuttavat siemenet. Tosin ne ovat ihan syötäviä.

Kuumenna öljy pannulla, lisää hedelmäliha ja mausta. Paista noin 10 minuuttia sekoitellen ja samalla rikkoen jakkihedelmän rakennetta lisää. Maistele seosta ja säädä makua tarpeen mukaan.

Lämmitä tortillat ja täytä salaatilla, texmex nyhtöjakkihedelmällä, salsalla jakaura fraichella.

Vegaaniset texmex jakkihedelmä tortillat sopivat mainiosti omaan herkutteluun sekä vaikka illanistujaisiin muiden texmex-herkkujen kylkeen.

Katso myös muut blogin vegaaniset suolaiset ja makeat reseptit.

Texmex-maustettu jakkihedelmä sopii vegaanisiin tortilloihin

Del Monte jackfruit-säilyke ja Santa Maria punajuuritortillat saatu tuotenäytteinä.

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Discover more from KULINAARI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading