Etusivu » Eka kerta: vietnamilaiset kevätrullat

Eka kerta: vietnamilaiset kevätrullat

Kirjoittaja: Kulinaari
vietnamilaiset kevätrullat

Riisipaperiin käärityt rullat ovat nyt varsin trendikästä sormiruokaa. Olen maistanut ensimmäiset rullani Flow-festareilla vuonna 2011 ja tykkäsin jo tuolloin. Kesti kuitenkin kuusi vuotta ennen kuin sain aikaiseksi koittaa tehdä niitä itsekin. Muutaman vuoden olen kyllä jo riisipaperipaketteja hypistellyt kaupassa, mutta aina se on vaan jäänyt ostamatta – tähän saakka.

Tämä ensimmäinen kerta oli kyllä sellaista sähellystä, etten alkanut mitään ohjevideoita siinä kuvaamaan. Olis tullu enempi komediaa! Ehkä sitten seuraavalla kerralla otetaan kunnolliset \”tee näin\” -kuvat. Mutta oikeasti homma ei ole niin monimutkaista, etteikö sitä voi sanallisestikin opastaa.

Rullia tehdessä tajusin, että homma muistuttaa paljon sushin valmistusta, jota opettelin ensimmäistä kertaa yli 10 vuotta sitten. Sekin vaati useita kertoja toistoa ennekuin alkoi sujua kiitettävästi.
Molempien valmistukseen liittyy sellainenkin yhteinen piirre, että tehdessä tulee \”syötyä\” silmillään, eli kun varsinaisen syömisen aika koittaa ei teekkään enää niin paljon mieli syödä. Samoin täytteet ovat hyvin samantyyppisiä; kasviksia, kalaa, äyriäisiä ja myös lihaa.

Riisipaperiin käärittyjen rullien on mielestäni hyvä sisältää joku rapea elementti – esim. salaattia tai kuten omissani, silmusalaattia tai muita ituja. Myös porkkana ja retikka toimivat hienosti.

Omissa rullissa käytin sulatettuja isoja katkarapuja sekä teriyaki-kastikkeella maustettuja, paistettuja kanan sisäfileitä. Sushin tapaan myös raaka lohi ja tonnikala käyvät.

Kasvikset kannattaa kaikki esikäsitellä sopivan kokosiksi ja muotoisiksi. Porkkanat ja retikat tikuiksi, chili hienontaa ja yrtit nyppiä. Näitä tehdessä opin myös sen, että salaatitkin kannattaa leikata ennemmin käärittävän suorakaiteen muotoon ja kokoon, eikä suikaleiksi joita on hankalampi hallita kääriessä. Seuraavalla kerralla aion kokeilla myös tapaa, jossa kääräisen kasvikset ensin salaattiin ja vasta sitten käärin riisipaperin sisään muiden täytteiden kanssa.

Riisipaperin käsittelyssä on huomioitavaa että vesi jossa arkit pehmitetään on lämmintä – ei liian kuumaa. Itselläni se oli aluksi liian lämmintä ja riisipaperiarkki pehmeni liian nopeasti ja sen käsittely oli lähes mahdotonta. Arkki vain käytetään nopeasti vedessä, jotta se hieman pehmenee ja notkistuu ja sitten sen voi ottaa työalustalle. Arkki jatkaa pehmenemistä vielä siinäkin hiukan. Arkkeja on sekä pyöreitä että neliöitä (kuten itselläni), mutta ne taitellaan kumpikin samalla tavalla.

Aseta siis kasteltu riisipaperiarkki työtasolle. Lado arkin keskilinjaan, hieman keskustaa ylemmäs täyte jonka haluat näkyvän päälimmäisenä. Esim. rapuja, lohta, kanaa, yrttejä, kasviksia tms. Lisää sen jälkeen muita täytteitä, mutta älä ahnehdi liikaa, koska rullan käärimisestä tulee muuten hankalaa. Oikean määrän oppii kyllä parin kerran jälkeen ja kääriminenkin sujuu kerta kerralta helpommin.

Aloita kääriminen kääntämällä arkin yläosa täytteen päälle. Taita sitten sivut keskustaa kohti.
Aloita sitten käärimen ylhäältä alaspäin pitäen täyte napakasti kasassa. Riisipaperi tarttuu itseensä melko nopeasti, joten käärimisen on tapahduttava kerralla oikein. Mutta kiirettä ei tarvitse pitää.

Sitten vain teet lisää rullia täytteitä vaihdellen. Pidä hauskaa!

Voin muuten suositella vaikka illanistujaisten ohjelmanumeroksi ystävien kesken.

Dippaa rullia kastikkeisiin. Voit myös haukattuasi rullasta laittaa hieman kastiketta lusikalla rullan sisään. Näin maku korostuu entisestään. Näin kannattaa toimia eteenkin juoksevampien kastikkeiden kanssa. Paksummat tarttuvat rulliin kiinni paremmin.

Kokeile erilaisia kastikkeita. Kaupasta löytyy myös erittäin hyviä valmiskastikkeita.

 

VIETNAMILAISET KEVÄTRULLAT

riisipaperiarkkeja
lämmintä vettä

täytteitä:
isoja katkarapuja
kypsää maustettua kanaa
paahtopaistia
lohta
mangoa
avokadoa
parsakaali silmusalaattia
porkkanasuikaleita
retikkasuikaleita
rapeaa salaattia
tuoretta chiliä hienonnettuna
riisinuudeleita
tuoretta korianteria
ruohosipulia

Itämainen limekastike
0,5 dl limemehua
1 tl sokeria
2 rkl vettä
3 rkl osteri- tai kalakastiketta
1 tl soijakastiketta
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
2 rkl korianteria hienonnettuna

Chilikastike
0,75 dl sweet chili kastiketta
0,75 dl vettä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl punaista chiliä hienonnettuna

Sekoita kastikeainekset keskenään, maista ja säädä maku mieleiseksesi.

 

You may also like

6 kommentia

Nimetön 08/08/2017 - 21:28

Herkullisen näköisiä! Mutta…minulle opetettiin Vietnamissa, että nämä ovat kesärullia, ja kevätrullia ovat ne, jotka uppopaistetaan…

Vastaa
Nimetön 08/08/2017 - 21:35

Mä tätä nimeä Googletin etukäteen ja vienamilaisia kevätrullia on tätä sorttia netti täynnä. Mut myös kesärullia ja sekä että. Kevät.. kesä.. aika lähekkäin kumminki 😉

Vastaa
Nimetön 09/08/2017 - 12:37

No mutta nuavvaan!

Vastaa
Nimetön 08/08/2017 - 21:28

Herkullisen näköisiä! Mutta…minulle opetettiin Vietnamissa, että nämä ovat kesärullia, ja kevätrullia ovat ne, jotka uppopaistetaan…

Vastaa
Nimetön 08/08/2017 - 21:35

Mä tätä nimeä Googletin etukäteen ja vienamilaisia kevätrullia on tätä sorttia netti täynnä. Mut myös kesärullia ja sekä että. Kevät.. kesä.. aika lähekkäin kumminki 😉

Vastaa
Nimetön 09/08/2017 - 12:37

No mutta nuavvaan!

Vastaa

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: