Etusivu » Keep Calm and Have a Nice Sunday roast!

Keep Calm and Have a Nice Sunday roast!

Kirjoittaja: Kulinaari
Tyttären ja tämän brittiläisen poikaystävän vierailu antoi oivallisen tilaisuuden valmistaa perinteinen brittiläinen sunnuntaipäivällinen eli sunday roast dinner.

Sunday roast nautitaan Iso-Britanniassa ja Irlannissa yleensä sunnuntaisin, mutta sitä syödään toki muinakin viikonpäivinä. Ateria koostuu pistista, paahdetuista tai soseutetuista perunoista, kypsennetyistä kasviksista. Lisäkkeenä on myös Yorkshire puddingia sekä paistikastiketta (gravy).

Suklaan ja kastikeainesten kanssa sain myös lahjaksi asianmukaiset brittäiset mitat.

Kastiketta ei kukaan tee itse edes Britanniassa, joten sain aitoa tavaraa suoraan hovitoimittajaltani. Samalla tuli myös pari laatikkoa lempisuklaatani Cadburyn Flakea! Heaven, I must say!

Vävykokelas huolehti Yorkshire puddingien valmistuksesta. Minä seurasin oppipoikana vierestä.
Luonnollisesti reseptikin julkaistaan tässä alkuperäiskielellä.

Leivonnaiset voi valmistaa ainoastaan metallisessa muffinivuoassa. Silikoninen ei toimi, koska siinä öljy ei lämpene tarpeeksi kuumaksi. Tämä on testattu.

Ja kannattaa muistaa laittaa uunipelti tai vastaava muffinivuoan alle, sillä öljy tulee ulos vuoasta kun leivonnaiset kypsyvät. Tämäkin on testattu…

YORKSHIRE PUDDINGS (serves 4)
cupcake tray (metallic)

1 large bowl
1 whisk4 eggs (medium to large)200ml of whole milk200g of plain flour (shived)Oil with a high smoking point

Directions for cooking:190 degrees Celsius

Have a cupcake tray with oil in the front 3 holes, gently lift this end until the oil has an even spread along the tray (should be around 1cm), after this is done put this in the oven to preheat

Break the four eggs in the large bowl then whisk until mixedAdd the milk and flour until the mixture has no lumps (best way to test this is to get a tea spoon and put it the to the mixture then pull the teaspoon out of the mixture and there should be a even layer of mixture along the back of the teaspoon)Put the mixture into a jugPour the mixture into the the oil that has been preheated and put back into the oven for 20-25 minutes or until golden brown. Do not open the owen door during the baking!

Pudding on maultaan lähellä pannukakkua. Britit syövät niitä niin suolaisten kuin makeittenkin täytteiden kanssa. Meillä niitä oli luonnollisesti osana paistiateriaa, mutta ne maistuvat myös jäätelön ja hillon kanssa jälkiruokana. 

Itse paistin löytäminen ei ollut alkuun ihan yksinkertaista, koska Suomessa paistit leikataan rasvattomiksi ja Briteissä Sunday roast -paistissa on aina mukana makurasva, joka samalla paistaa sulaessaan perunat rapeiksi ja mehevöittää myös paistia. Tokihan saman asian saisi ajettua silavoimalla tavallisen kulma- tai pahtopaistinkin. 


Löysin kuitenkin Hakaniemen hallin Reinin lihasta australialaista Maminha-paistia, joka oli jo hyvin lähellä alkuperäistä.  

ROAST DINNER for 4 people

Ingredients:8 large potatoes
1 maybe 2 bags of Brussel sprouts ( it depends on the size ( try to get 20)1 large cauliflower1 large cabbage1 large bag of peas
3 to 4 carrots1 joint of meat (pork, beef, lamb) 1-2 kg should be enough however we normally do 3-4

Kuori perunat ja puolita. Keitä miltei kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi pois ja anna perunoiden kuivahtaa tovi. 

Lämmitä uuni 150 asteeseen. Liha maustetaan suolalla ja pippurilla, laitetaan uunivuokaan perunoiden kera ja paistetaan kunnes lihan sisälämpötila on 55-57 astetta. Anna lihan levätä 10 minuuttia ennen kuin leikkaat sen.


Kypsennä ruusukaalit ja kuoritut sekä paloitellut porkkanat suolavedessä ja valuta. Puolita kaalit ja ruskista kevyesti pienessä määrässä voita tai öljyä.

Leikkaa kukkakaali kukinnoiksi ja kypsennä.

Leikkaa kaali suurehkoiksi paloiksi ja kypsennä nopeasti suoalla maustetussa vedessä. Vain muutaman minuutin keittäminen riittää. 

Kuumenna pakasteherneet.

Kastikkeena voit hyvin käyttää valmiina saatavaa paksua ruskeakastiketta. 

Kastikkeen koostumus vaihtelee brittiläisilläkin makutottumusten mukaan. Toiset pitävät ohuemmasta, toiset paksummasta gravysta. 


Sunday roast tuo mieleen paljolti suomalaisen jouluaterian. Paljon kasviksia ja paistettua lihaa, joka nautitaan rauhassa ajan kanssa perheen kesken. Kokonaisuus oli todella maukas eikä ollenkaan vaikea valmistaa. 

www.ideakeittio.fi


You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: