Etusivu » Gaudeamus igitur!

Gaudeamus igitur!

Kirjoittaja: Kulinaari

Työparini ja rakkaan ystäväni poikapuoli sai valkolakin ja tarjouduin tietenkin auttamaan häntä juhlavalmisteluissa. Otin kontolleni osan suolaisista tarjottavista ja ehdotin voileipäkakkuja. Ne ovat juhlavat ja helpot suurissa ja miksei pienemmissäkin juhlissa. Tietenkään ne eivät ole ihan pienitöisiä, mutta mielestäni kannattaa vähän nähdäkin vaivaa hyvän eteen.

 

Kylmäsavuporokakku.
Täytteenä kylmäsavu poronpaisti-ruohosipuli ja
sinihomejuusto-viherpippuritäyte

Olen näitä vuosien varrella tehnyt kerran jos toisenkin ja peruskakku syntyy melkein ulkomuistista. Halusin kuitenkin kokeilla jotain vähän uudenlaista ja löysinkin kokeilemisen arvoisen ohjeen kalakakkua varten.

Raaka-aineita hankkiessa paljastui myös karmea totuus. Ravintolavuokaa (vuokaleipää josta voileipäkakut on tähän saakka tehty) ei enää saa tavallisesta ruokakaupasta. Cittarin leipäosastonhoitajan mukaan asiakkaat ovat kiltisti siirtyneet edullisempiin paahtoleipiin. Noh… ei mikään takaisku. Paahtoleipävalikoimat ovat kuitenkin aika kattavat nykyään.

Olin siis luvannut kaksi kakkua; kulmäsavulohi- sekä kylmäsavuporokakun. Juhlijoita olisi n. 50. Normaalista kakusta syö n. 12-15 henkeä (1-1,5 cm siivua). Sovimme siis noin puolitoista kertaisista kakuista.

Perusmetodi on tehdä edellisenä päivänä täytteet ja koota kakku. Sitten kylmään yöksi vetäytymään. Seuraavana päivänä kuorrutus ja koristelu.

Laitan tähän kokeilemani lohikakun perusohjeen. Muokkasin ohjetta hieman (kuten mulla on tapana). Lihaversion jätän omaksi \”ammattisalaisuudeksi\” ;-D
Täytteiden perusohje tuonnempana.

 

Kylmäsavulohimoussekakku

KYLMÄSAVULOHIMOUSSE
VOILEIPÄKAKKU
(15 hengelle)

n. 200 g hapankorppuja
100 g margariinia
4  rkl maitoa (kostutukseen)
Täyte:
4 liivatelehteä
300 g kylmäsavulohta
1,5 ruukkua tilliä
1 punasipuli
4 dl kuohukermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
valkopippuria
2:n limen mehu (tai 1/2 dl sitruunamehua)

Kuorrutus:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 prk rahkaa
suolaa

Vuoraa irtopohjavuoka (24-26 cm) pohja leivinpaperilla ja sivele reunat ruokaöljyllä. Murskaa hapankorput monitoimikoneessa tasaiseksi jauheeksi. Sulata margariini kattilassa ja sekoita siihen hapankorppumurska. Painele seos vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Kostuta sivelemällä pohjalle maitoa.

Liota liivatteet kylmässä vedessä. Hienonna lohi monitoimikoneessa. Ei liian pieneksi! Muista jättää sattumia. Hienonna tilli ja punasipuli. Vatkaa kerma vaahdoksi. Purista liivatteet kuivaksi ja sulata kuumaan limemehuun. Lisää kermavaahtoon kaikki aineet ja viimeiseksi sekoita joukkoon lime-liivateliemi. Kaada massa vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa kelmulla peitettynä 3-4 tuntia.

Koristeluun en anna sen enempää ohjeita, sillä tämä on SE kohta, jossa pitää päästää se luovuus irralleen. Kuorrutetta voi pursottaa pussin ja tyllan avulla mm. reunoille koristeeksi. Jos laitat kakun pinnalle esin lohiviipaleita, varaa sitä n. 100-150 g ohuina siivuina. Omassa kakussani on koristeena lohisiivuja ja kirjolihenmätiä, tomaattiruusuja, limeä sekä yrttejä.

VOILEIPÄKAKUN TÄYTE
perusohje
150 g leikkelettä (kinkku, kylmäsavuporo tms.)
100 g maustamatonta tuorejuustoa
100g sulatejuustoa
yrttejä (ruohosipuli, persilta, korianteri…)
suolaa
pippuria

KUORRUTUS
perusohje
200g maustamatonta tuorejuustoa
100 g sulatejuustoa
1 dl rahkaa
(persiljaa, piparjuurta…)

Täytettä ja kuorrutetta tehdessä kannattaa pitää mielessä tekeekö liha- vain kalakakkua. Niitä ei koskaa sekoiteta samaan kakkuun. Makumaailmat, mausteet ja koristeet valitaan pääraaka-aineen mukaan.

Täytyy sanoa, että oli taas varsin mainiota vastapainoa omalle leipätyölle. Saa tehdä ihan oman mielensä ja makunsa mukaan. Ei ole kukaan sorkkimassa muka paremmaksi. 😀

Noh.. kohta kuulee juhlavieraiden kommentit…

Ja tässä kakut in action: http://pihasauna-ja-omenapuu.blogspot.com

www.ideakeittio.fi

You may also like

2 kommentia

Nimetön 11/12/2011 - 19:48

Kyllä. Yes. Vieraat eivät voi enää kommentoida, koska nämä veivät kielensä mennessään. Mutta emäntä kommentoi: sainpas säästettyä itselleni vähän aamupalaksikin ;D Kiitos Kulinaari-kultaseni.

Vastaa
Nimetön 11/12/2011 - 19:53

Heh 🙂 Ihan mahtavaa kuulla! Kun on sudämellä tehty, niin myös maistuu hyvältä. Ja onnea vielä valmistuneelle!

Vastaa

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Discover more from KULINAARI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading