Etusivu » Helppo gluteeniton kaurainen peltileipä

Helppo gluteeniton kaurainen peltileipä

Kirjoittaja: Kulinaari
Gluteeniton kaurainen peltileipä

Tein hiljattain muutama vuosi sitten postaamastani kauraisesta peltileivästä reseptivideon ja monet toivoivat helposta reseptistä myös gluteenitonta versiota. Gluteeniton kaurainen peltileipä on helppo ja nopeatekoinen kotileivonnainen, joka sopii mainiosti myös pikku leipureiden harjoittelureseptiksi. Itsekin opettelin lapsena leipomaan juuri tällaisten helppojen suolaisten ja makeiden reseptien avulla.

Helppo gluteeniton kaurainen peltileipä

Tässä myös gluteeniton kaurainen peltileipä reseptivideo.

Mitä on gluteeniton kaura?

Gluteenittomia viljatuotteita ovat gluteeniton kaura, tattari, hissi, maissi, riisi, teff, amarantti ja kvinoa. Gluteenittomien viljojen tulee olla ”puhtaita”, niissä ei saa olla kontaminaatiota gluteenista, eli ne eivät saa olla missään vaiheessa samassa tilassa gluteenia sisältävien viljojen tai viljatuotteiden kanssa.

Kaura itsessään on gluteeniton vilja. Gluteeni tulee kauratuotteisiin kontaminaation kautta jossain tuotantoprosessin vaiheessa.

Gluteeniton kaura on viljelty ja käsitelty siten, että siihen ei ole missään tuotantoprosessin vaiheessa sekoittunut vehnää, ohraa tai ruista. Gluteenittoman kauran gluteenipitoisuus saa olla enintään 20 mg/kg.

Vaikka gluteeniton kaura on lainsäädännön mukaisesti gluteeniton ainesosa, on hyvä huomata, että osa keliaakikoista tai muusta syystä gluteenitonta ruokavaliota noudattavista ei käytä ruokavaliossaan gluteenitonta kauraa. (lähde: Keliakialiitto)

Mitä psyllium tekee gluteenittomassa leivonnassa?

Psyllium on intialaisen Plantago ovata -kasvin jauhettuja siemeniä. Siemenet ovat hyvin kuitupitoisia. Psylliumsiemenkuorijauheella on samoja ominaisuuksia kuin gluteenilla, se antaa leivonnaisille sitkoa ja kuohkeutta. Leivonnaisten leipoutuvuus on parempi eikä taikina tartu käsiin. Leivonnaisesta tulee myös mehevä ja vähemmän mureneva. Psyllium lisätään hiivaleivonnassa haaleaan nesteeseen hiivan kanssa ja annetaan seistä 10 min. Kun seos on hyytelömäistä, joukkoon vatkataan sähkövatkaimella muut jauhot. Jauhoja käytetään 10-30 % vähemmän kuin ilman psylliumia leivottaessa. Leivinjauheella valmistettavissa leivonnaisissa psyllium sekoitetaan jauhojen joukkoon.

Psyllium on mauton ja hajuton, joten sitä ei erota valmiista leivonnaisesta. Jauhe lisätään leivonnaisiin pieniä määriä: hiivaleivonnassa 1-2 rkl/l taikinanestettä ja leivinjauheleivonnassa n. 1 tl/3 dl jauhoja.

Helppo gluteeniton kaurainen peltileipä

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: