Etusivu » Helppo kumkvattimarmeladi oman puun sadosta

Helppo kumkvattimarmeladi oman puun sadosta

Kirjoittaja: Kulinaari

Hemmottelin itseäni taannoin parvekepuutarhaan ostamallani kumkvattipuulla eli kääpiösitruksella, jollaista olin himoinnut jo vuosia. Sitruspuiden sukuinen kumkvatti kukkii upeasti tuoksuen keväästä alkukesään, jonka jälkeen muodostuvat pienet, noin 10 g painoiset soikeita appelsiineja muistuttavat hedelmät, jotka voi syödä kuorineen. Maku on yhtä aikaa kitkerä ja makea, yhdistäen appelsiinin, sitruunan ja mandariinin ominaisuuksia.

Kumkvatti sopii mm. drinkkien, teen, jälkiruokien ja leivonnaisten maustamiseen. Makupareina toimivat marjat, kirsikka, suklaa, kaneli, kahvi, persimoni ja luumu. Itselläni on ollut jo vuosia yksi jälkiruoka työlistalla, johon tarvitsen kumkvattimarmeladia, joten itse valmistin sitä.

Kumkvatti on oletettavasti peräisin Kiinasta ja ensimmäiset maininnat siitä löytyvät jo kiinalaisesta kirjallisuudesta jo 1100-luvulta. 1600-luvulla se on tunnettu myös Euroopassa ja 1800-luvulta lähtien kumkvattia on myös kasvatettu Euroopassa pääasiassa koristekasviksi.
Photo by Elianna Friedman on Unsplash

 

HELPPO KUMKVATTIMARMELADI

400 g kumkvatteja
2 dl appelsiinimehua tai vettä
400 g hillosokeria

tarvikkeet:
säilyketölkkejä

Pese kumkvatit huolellisesti ja paloittele kuorineen pieniksi poistaen samalla siemenet.
Keitä hedelmät ja neste 15 minuutin ajan kannen alla. Lisää hillosokeri ja keitä vielä viisi minuuttia.
Kuori marmeladin pinnalta mahdollinen vaahto ja purkita marmeladi välittömästi desinfioituihin kuumiin purkkeihin. Sulje kannet tiiviisti ja anna jäähtyä. Säilytä viileässä.

Marmeladi sopii esimerkiksi brien kaveriksi juustolautaselle tai aamiaispöytään paahtoleivälle. Jälkiruoissa se toimii upeasti suklaan kanssa. Kokeile myös kakkujen ja muiden leivonnaisten raikkaaksi täytteeksi.

Katso myös herkullinen kirsikkahilloresepti.

 

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: