Etusivu » Upeaa kotimaista parsaa ja maailman helpoin pikahollandaise

Upeaa kotimaista parsaa ja maailman helpoin pikahollandaise

Kirjoittaja: Kulinaari
kotimaista parsaa ja maailman helpoin pikahollandaise

Viimeinkin sain käsiini kotimaista parsaa! Synnyinpaikkani Paimion lähellä Sauvossa Järvenkylän maatilalla kasvatettaa tätä vihreää kultaa, joka hakkaa tuotiparsat mennen tullen. Voin helposti sanoa, että tämä oli kaikkien paras koskaan nauttimani parsa-ateria.

Parsan valmistus ei ole rakettitiedettä. Katkaise parsan tyvestä kuiva puinen osa pois. Parsa napsahtaa taivutettaessa poikki luonnostaan oikeasta kohdasta. Kuumenna kattilassa suolalla maustettu vesi kiehuvaksi ja anna parsojen kypsyä paksuudesta riippuen viitisen minuuttia. Nosta parsat kattilasta talouspaperin kautta lautaselle.

Voit myös paahtaa parsat uunissa 175 asteessa 10-15 minuuttia.

Parsa ja hollandaisekastike ovat klassinen yhdistelmä, mutta emulsiokastike ei ole niitä ihan helpompia valmistaa. Itsekin olen epäonnistunut lukemattomia kertoja, mutta tällä pikahollandaise reseptillä ei voi kuin onnistua! Rakuunaa lisäämällä saat myös upean täyteläisen béarnaisekastikkeen.

PIKAHOLLANDAISE (2 annosta)

115 g kuumaa voisulaa
2 isoa keltuaista
1 rkl vettä
1 rkl sitruunamehua
hieman suolaa
Sulata voi pienessä kasarissa niin kuumaksi että se pulpahtaa pari kertaa. Siirrä voisula tarvittaessa nokalliseen kannuun.

Laita keltuaiset, vesi ja sitruunamehu korkeaan kapeaan astiaan. Aseta sauvasekoitin astian pohjalle ja käynnistä samalla kaataen kuumaa voisulaa ohuena nauhana astiaan. Anna pyöriä kunnes kaikki voi on mukana ja sen jälkeen liikuttele vielä sekoitinta pari kertaa ylös alas kastikkeessa. Maista ja säädä suolaisuutta ja hapokkuutta tarvittaessa.

Sain Viinilinnalta parsan kanssa nautittavaksi upeaa saksalaista Fitz-Ritter Dürkheim luomurieslingiä. Vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini on kuiva, hapokas ja sen maussa on leikkisää hedelmäisyyttä, kypsää greippiä, valkoherukkaa, viheromenaa ja mineraalisuutta. Tuoksu toistaa maun aromeja sitruksien ja yrttisyyden kera.

Ensialkuun viini tuntui suuhun vähän liiankin ärhäkältä, mutta parsa ja kastike pehmensivät kokonaisuuden todella samettiseksi ja herkulliseksi. Kokeile myös äyriäisten, simpukoiden, vaalean kalan ja sushin kanssa.

 

Fitz-Ritter Dürkheim Riesling Organic Dry 2019
Saksa, Pfalz
Rypäle: Riesling
Hapot: 7,5 g/l
Alkon hinta: 12,90 €

Viini saatu Viinilinnalta.

 

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Discover more from KULINAARI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading