Etusivu » Raikkaan juhlava Skagen-voileipäkakku

Raikkaan juhlava Skagen-voileipäkakku

Kirjoittaja: Kulinaari

Alati pitenevällä tehtävälistallani on jo pitkään roikkunut skagen-voileipäkakku. Nyt tartuin tuumasta toimeen ja siitä tuli erittäin mehevä ja herkullinen!

Toast Skagen ja skagenröra ovat Ruotsin ruokakulttuurin tunnetuimpia edustajia lihapullien, graavilohen ja smörgåsbordin ohella.

Toast Skagen on Ruotsissa hyvin yleinen alkuruoka ja vaikka nimi viittakin pohjois-tanskalaiseen kalastussatamaan, on ruokalaji täysin ruotsalaista alkuperää ja 1950-luvulla kokki Tore Wretmanin kehittämä. Alkuperäisessä reseptissä tosin käytettiin vain katkarapuja ja omatekoista majoneesia sekä joidenkin lähteiden mukaan myös tilliä.

Tässä kakussa käytettävään skagenröraan lisäsin keitettyä kanamunaa kiinteyttämään massan rakennetta ja antamaan ruokaisuutta.

Katkarapuja on käytetty kahta erilaista laatua. Täytteessä on käytetty pakastekatkarapuja, joiden laadusta ei tässä kannata tinkiä. Se kostautuu kakun maussa hyvin selvästi. Ravut kannattaa sulattaa hitaasti jääkaapissa ja valutta erittäin huolellisesti, ettei täytteestä tule liian löysää ja vetistä. Huomioi jäisien ja sulatettujen rapujen painoero.

Kakun päälle hain Tukkutorin kalasta käsinkuorittuja katkarapuja, jotka näyttävät huomattavasti paremmilta kuin pakastetut. Voit toki kuoria katkaravut myös itse, mutta varaa kuorimattomia rapuja vähintään tuplamäärä.

Vaikka yleensä käytän voileipäkakuissa vaakaviipaleina myytävää vuokaleipää, käytin tässä ihan normaalia isokokoista moniviljapaahtoleipää. Tässäkin kannattaa katsoa että leipä laadukasta ja rakenteeltaan sopivan napakkaa. Liian höttöinen vehnäpaahtis muuttuu liisteriseksi mössöksi eikä myöskään maistu kovin hyvältä.

Kakkua kootessani huomasin, ettei se kaipaa mitään kostutusta erikseen. Skagenröra-täyte kostuttaa leipäkerroksia juuri sopivasti tekeytymisen aikana.

Pyöreä voileipäkakku on mukavaa vaihtelua perinteisten suorakaiteiden sijaan ja kakku on myös helppo koota irtopohjavuokaan. Toki kakun voi koota mihin muotoon haluaa.

 

SKAGEN-VOILEIPÄKAKKU (10-12 palaa)

täyte:
350 g sulatettuja ja huolellisesti valutettuja katkarapuja (500 g jäisiä)
0,5 punasipuli hienonnettuna
0,5 dl tuoretta tilliä hienonnettuna
1 rkl sitruunamehua
0,5 dl creme fraichea
1 dl majoneesia
1 dl maustamatonta tuorejuustoa
valkopippuria myllystä
1 tl Maldon-suolaa
muutama tippa Tabascoa
3 kovaksi keitettyä kanamunaa hienonnettuna
1 kovaksi keitetyn munan keltuainen hienonnettuna

1 pkt paahtoleipää (käytin Vaasan Isopaahto monivilja)
tai gluteenitonta vaaleaa paahtoleipää (esim. Pirkka)

kuorrutus:
1 dl maustamatonta tuorejuustoa
1 dl majoneesia
1 dl ruohosipulia hienonnettuna

koristeluun:
1-2 kovaksi keitettyä kanamunaa viipaleina tai lohkoina
tuoretta tilliä
noin 250 g käsin kuorittuja katkarapuja
sitruuna viipaleina tai lohkoina

tarvikkeet:
17 sentin pyöreä irtopohjavuoka
leivinpaperia tai kakkukartonki
10 senttistä reunakalvoa tai noin 10 sentin korkuinen muu tukeva korokeosa

Hienonna sulatettuja katkarapuja hieman täytettä varten leveällä veitsellä leikkuulaudan päällä. Rapuhake saa jäädä rouheaksi. Sekoita rapujen joukkoon loput täytteen ainekset. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.

Leikka vuokaan pohjan kokoinen ympyrä leivinpaperia tai kakkukartonkia. Tämä auttaa kakun siirtämisessä.

Leikkaa leipäviipaleista reunat pois ja asettele paloja niin että pohja peittyy. Leikkaa tarvittaessa paloja muotoon ja pienemmiksi. Levitä kolmannes täytettä leiville tasaiseksi kerrokseksi. Lado päälle leipäviipaleita aiempaan tapaan. Kannattaa asetella viipaleet hieman eri kulmaan edellisen kerroksen kanssa. Toista seuraavien kerrosten kanssa ja lado päällimmäiseksi vielä leipäkerros. Leikkaa leivinpaperista sopivan kokoinen ympyrä ja aseta se kakun päälle. Laita kakun päälle esimerkiksi lautanen ja painoksi jokin sopiva astia tms, joka painaa kakkua tasaisesti koko pinta-alalta. Anna kakun tekeytyä kylmässä mielellään seuraan päivään.

Poista kakku vuoasta irrottamatta reunakalvoa. Siirrä kakku esimerkiksi leveää lastaa apuna käyttäen tarjoilualustalle, jonka jälkeen voit poistaa reunakalvon.

Valmista kuorrute sekoittamalla majoneesi sekä tuorejuusto tasaiseksi massaksi. Levitä kuorrute tasaisesti lastalla kakun reunoille ja päälle. Koristele kakun reunat hienonnetulla ruohosipulilla. Tämä onnistuu helposti esimerkiksi kostutetulla lastalla, jolle ripottelet ruohosipulia ja painat sen jälkeen kevyesti kakun pintaan.

Koristele kakun pinta esimerkiksi laittamalla reunaan kananmuna- ja sitruunaviipaleita. Asettele käsinkuoritut katkaravut keoksi kakun keskelle ja viimeistele tillin oksilla.

You may also like

2 kommentia

Nimetön 18/11/2019 - 21:51

Ihanaa vaihtelua perinteiseen kalakakkuun <3

Vastaa
Nimetön 18/11/2019 - 21:51

Ihanaa vaihtelua perinteiseen kalakakkuun <3

Vastaa

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: