Parhaan risoton salaisuus ja täydellinen sitruuna-tillirisotto

Maailman paras risotto on blogini kaikkein luetuin resepti, eikä syyttä. Onhan se paras tapa saada joka kerta täydellinen, kermaisen pehmeä risotto, joka nautitaan jopa mieluummin lusikalla kuin haarukalla.

Tärkeintä onnistumisen kannalta ovat hyvä, laadukas risottoriisi – arborio tai carnaroli ja alle puoli tuntia keskittymistä tekemiseen. Ei kovin paljon vaadittu. Kun perusrisoton tekee tämän varsin yksinkertaisen reseptin mukaan, voi sitä maustamalla muokata loputtomasti. Tällä risotolla hurmaat itsesi ja ruokavieraasi kerta toisensa jälkeen.

Pojoen laaksossa on kasvatettu riisiä pitkään ja alueelta kotoisin oleva risotto on yksi tunnetuimpia italialaisia ruokalajeja ja myös milanolaisen keittiön kulmakiviä. Perinteinen Risotto alla Milanese maustetaan sahramilla ja juustolla.

Inspiroidu myös näistä risottoresepteistä.

PERUSRISOTTO 2:lle

200 g laadukasta risottoriisiä, esim. arborio tai carnaroli
8 dl kana- tai kasvislientä
2 rkl oliiviöljyä
1 keskikokoinen sipuli raastettuna
1 valkosipulin kynsi raastettuna
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
2 rkl voita
1 dl parmesaania raasteena

pinnalle:
parmesaaniraastetta
mustapippuria myllystä

Tee aluksi esivalmistelut. Valmista liemi ja pidä se lämpimänä. Raasta sipulit ja parmesaani.

Lämmitä paksupohjaisessa kattilassa öljy ja kuullota sipuleita keskilämmöllä, kunnes niistä ei enää erotu väkevää tuoksua.

Lisää risottoriisi, sekoittele hetki ja lisää sitten valkoviini jatkaen sekoittelua kunnes viini on imeytynyt riisiin.

Lisää reilusti lientä muutamassa erässä ja sekoittele risottoa koko ajan silikonilastalla reunoja ja pohjaa myöten. Risotto ei saa kiehua liikaa.

Risoton kypsyminen vie noin 16-20 minuuttia. Maistele risottoa valmistuksen loppupuolella, niin tunnet milloin riisi alkaa olla miltei kypsää. Risotto saa jäädä ihan hieman puruvaraa.

Lisää risottoon kypsennyksen lopuksi voi ja parmesaaniraaste, odota pari minuuttia ja sekoita risotto tasaiseksi. Risoton tulisi olla hyvin pehmeää ja juoksevan puuromaista.

Nauti perusrisotto parmesaaniraasteen ja rouhitun mustapippurin kera.

Jos valmistat maustetun risoton, lisää makuaineet valmistuksen loppupuolella. Sienet voi lisätä esimerkiksi hieman viimeisen liemierän jälkeen. Yrtit ja muut voi lisätä lopuksi voin ja parmesaaniraasteen kanssa.

VEGAANINEN VERSIO

Vegaaninen versio vaatii vain vegaanisen valkoviinin, voin tilalle margariinia sekä vegaanista parmesaania

Sitruuna-tillirisoton idean sain Hanne Jenseniltä ollessani Ruokapuhetta-ohjelman vieraana.
Raikas risotto on kuin luotu keväisille aterioille. Suosittelen käyttämään luomusitruunaa, jonka kuoressa ei ole torjunta-ainejäämiä. Pese sitruuna kuitenkin aina huolellisesti ennen käyttöä.

SITRUUNA-TILLIRISOTTO 2:lle

1 tl raastettua luomusitruunankuorta
4 tl luomusitruunamehua
1 ruukku tilliä hienonnettuna

pinnalle:
parmesaaniraastetta
tuoretta tilliä

Valmista perusrisotto ja lisää lopussa voin ja parmesaanin kanssa sitruunan kuori sekä -mehu. Tarjoile parmesaaniraasteen ja tuoreen tillin kera.

4 Comments Lisää omasi

 1. Nimetön sanoo:

  Juuri ajattelin, että ei mitään ruokaa enää tänään kun reissussa lähti vähän \”sokka irti\”Toisaalta tuli kyllä käveltyäkin niin paljon, joten jospa lähtisin rapistelemaan risottoriisipussia. 😀 #itsekurivaarassa

 2. Nimetön sanoo:

  Reissut on siitä vaarallisia, että liian hyvää ruokaa on kaikkialla. Jostain ihme syystä 😀

 3. Nimetön sanoo:

  Juuri ajattelin, että ei mitään ruokaa enää tänään kun reissussa lähti vähän \”sokka irti\”Toisaalta tuli kyllä käveltyäkin niin paljon, joten jospa lähtisin rapistelemaan risottoriisipussia. 😀 #itsekurivaarassa

 4. Nimetön sanoo:

  Reissut on siitä vaarallisia, että liian hyvää ruokaa on kaikkialla. Jostain ihme syystä 😀

Vastaa