Etusivu » Venetsialaiset kasaritunnelmissa ja Double Smoke Bloody Mary

Venetsialaiset kasaritunnelmissa ja Double Smoke Bloody Mary

Kirjoittaja: Kulinaari
DOUBLE SMOKE BLOODY MARY

Vietimme kahdestaan elokuun viimeisen lauantain kunniaksi perinteisiä venetsialaisia nostalgisissa 80-tunnelmissa. Venetsialaisten perinne on Suomessa noin 100 vuotta vanha, mutta sen juuret ovat tuhannen vuoden takaa venetsialaisissa karnevaaleissa. Alunperin länsirannikolla vietetty loppukesän juhla levisi pikku hiljaa muuallekin Suomeen.

Ja mitäpä olisi juhla ilman hyvää ruokaa juomaa. Tavoillemme uskollisina teimme ensimmäiseksi aperitiivit, jotka tällä kerralla olivat klassiset Bloody Maryt hieman uudella tavalla. Tämän drinkin \”suola\” on Maldonin pehmeän savuinen savusuolahiutale sekä chipotle-chilikastike.

 

YLI 130 VUOTTA HERKKUSUIDEN HUULILLA

Perinteikkään Maldon-suolan tarina alkoi 1882, mutta suolaa oli toki valmistettu samalla paikalla jo iät ja ajat. Alueen marskimaat ovat olosuhteiltaan erittäin otollisia suolantuotantoon.

Legendan mukaan roomalaisen legioonan komentaja Casius Petroxin orjat olisivat keksineet miten saada erotettua suolaa merivedestä, lämmittäessään kylpyvettä isännälleen. Jos vaikka näin olisikin, Petroxin suolabisneksistä ei ole sittemmin kuultu.

Sen sijaan Maldonin suolamestarit valmistavat suolahiutaleet edelleen samalla keitto- ja keruumenetelmällä käsityönä kuin 136 vuotta sitten. Tuloksena on hienostunut suola, joka tuo esiin ruokien omat aromit paremmin vähemmällä suolamäärällä.

Alkuun vain Lontoon hienoimmissa tavarataloissa myyty herkku löysi tiensä 1950-luvulla Ruotsiin ja maailmanlaajuinen läpimurto tapahtui 2000 Delia Smithin suositeltua Maldon-suolaa uudessa keittokirjassaan. Sen jälkeen se on ollut maailman huippukokkien ja herkkusuiden ykkössuola.

Oma ensikosketukseni Maldon-suolaan oli muistaakseni joskus 2007 tienoilla ruokakuvauksissa. Mainittakoon, että olin aivan viime aikoihin siinä uskossa, että Maldon-suolakiteet on tehty sellaisella pyramidikuvioisella muotilla! Ne ovat kyllä aivan luonnollisen kiteytymisprosessin tulos.

Maldon-suola pääsi tietysti vielä osaksi illan herkullista ateriaakin, mutta siitä paremmin toisessa postauksessa.

DOUBLE SMOKE BLOODY MARY (2:lle)

jäitä
8 cl vodkaa
ripaus mustapippuria myllystä
hyppysellinen Maldon Smoked Sea Salt -savusuolahiutaleita
tujaus Tabasco Chipotle -kastiketta
0,5 tl sellerisuolaa
1 tl Worchesterkastiketta
tomaattimehua (suolatonta)

päälle ripaus Maldon-savusuolahiutaleita

Bloody Marya kutsutaan (ehkä ironisesti) maailman vaikeimmaksi juomasekoitukseksi, mutta tällä kuvallisella ohjeella onnistut varmasti.

Laita shakeriin hieman jäitä, vodka…

mustapippuria myllystä…

Maldon-savusuolahiutaleita…
sellerisuolaa…

Worchesterkastiketta…

Tabasco Chipotlea…
runsaasti tomaattimehua…
Sulje shakeri tiiviisti ja ravista.
Kaada lasiin ja lisää pari jääpalaa jos haluat.
Vinkki: kannattaa ostaa laadukasta luomutomaattimehua, koska niissä ei ole lisättyä suolaa. Markettien tölkkimehut ovat valmiiksi yllättävän suolaisia.
Voit tehdä drinkin myös mocktailina ilman alkoholia,  Double Smoke Virgin Marynä.

KASARIKLASSIKOITA ELOKUUN ILLASSA

Olin viimeinkin saanut hankittua pitkän etsinnän jälkeen levysoittimen ja pääsin nauttimaan vinyylikokoelmastani, joka koostuu pääosin 80-luvun ja 90-luvun alun älppäreistä ja sinkuista. Viimeisimpänä hankintana oli parisen viikoa sitten Duran Duranin ensimmäinen albumi vuodelta 1981.
Olen kerännyt noita levyjä 80-luvun lopulta asti levykaupoista ja kirppareilta. Kultainen vuosikymmen meni tosin pääosin c-kasetteja kelaillen.

Enpä voisi elokuun illan pimennyttyä juuri muuta toivoa kuin oman ukkonsa kainaloon kuuntelemaan nuoruusvuosien hittejä. Ei tunnelman luomiseen tarvita kuin oikeanlaista musiikkia.

 

You may also like

2 kommentia

Nimetön 31/08/2018 - 12:51

Hei olipa hauska kuulla tuo suolan historia. Jotenkin suolaa ajattelee vain … suolana. Mutta eipä se taida olla vain suolaa, niin moni huippukokki tuota Maldonia on kehunut. Mekin laitetaan vinyylit soimaan ja ehkä tollaset drinkit pitää sheikata. Tosin ensin Maldonia ostoslistalle. -kari

Vastaa
Nimetön 31/08/2018 - 12:51

Hei olipa hauska kuulla tuo suolan historia. Jotenkin suolaa ajattelee vain … suolana. Mutta eipä se taida olla vain suolaa, niin moni huippukokki tuota Maldonia on kehunut. Mekin laitetaan vinyylit soimaan ja ehkä tollaset drinkit pitää sheikata. Tosin ensin Maldonia ostoslistalle. -kari

Vastaa

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: