Etusivu » Perinteinen voileipäkakku kinkkutäytteellä

Perinteinen voileipäkakku kinkkutäytteellä

Kirjoittaja: Kulinaari

Voileipäkakku on aina juhlapöydän vetonaula. Mutta aina ei tarvita edes juhlia, koska voileipäkakun voi tehdä ihan muuten vaan!

Tämä kyseinen kakku lähti muisteloista, millaisia voileipäkakut olivat täytteiltään nuoruudessa 70- ja 80-luvuilla. Silloin mentiin melko pelkistetyin raaka-ainein, koska esim. tuorejuusto oli vielä aika kallista. Yleisimmin täytteissä ja kuorrutteissa käytettiin sulatejuustoa, majoneesia tai erilaisia tahnoja ja pateita.

Tässä voileipäkakussa on käytetty vain yhtä täytettä, mutta suutuntumaa ja vaihtelua on tuotu mm. kurkkusiivuilla. Väleihin voi myös piilottaa vaikka retikkaa tai retiisejä rapeutta tuomaan.

Yleensä lihakakut koristellaan täytteeseen käytetyillä leikkeleillä ja kalakakut vastaavasti kalalla tai muuten makumaailman sopivilla yrteillä ja kasviksilla. Itse käytin jälkimmäistä metodia, koska en halunnut kinkkua itse koristeisiin. Väriä ja makua tuovat pirteän punaiset miedot Sweety Drop Chilit.


Mikä ihmeen Sweety Drop?
Nämä pienet pisaranmalliset herkulliset kasvikset ovat yhdistelmä kirsikkatomaattia ja chiliä. Kasvi on jalostettu alunperin Perun sademetsistä löydetyistä siemenistä.

Ensimmäisen kerran sain maistaa näitä ravintolassa salaatin joukossa ja ihastuin makean mausteiseen makuun. Olen sittemmin ostanut Sweety Drop chilejä säilykkeenä tukusta, mutta niitä saa mm. kauppahalli24.fi -palvelusta. Ehkäpä niitä saisi normikauppaankin kun vain pyytäisi tilaamaan.

Ja mitä tulee voileipäkakussa käytettävään leipään, niin itse käytän aina vaakaanleikattuja vuokaleipiä, jotka on tarkoitettu nimenomaan voileipäkakkuihin. Nämä ovat kuitenkin sen verran suuritöisiä, ettei kannata pilata lopputulosta käyttämällä jotain paahtoleipää, joka vettyy liimaiseksi liisteriksi. Kunnon leipä on rakenteeltaan tarpeeksi tiivistä ja maukasta.

 

KINKKUVOILEIPÄKAKKU (10-12 hengelle)

4-5 siivua Fazerin laivurin tummat vaakaviipaleita sulatettuna

täyte:
400 g Olympia sulatejuustoa
250 g palvikinkkusilppua
1,5 dl sinappikurkkusalaattia
0,5 tl mustapippuria myllystä
1 dl persiljaa hienonnettuna
1 tl sipulijauhetta
1 tl paprikajauhetta (ei savupaprika)
tuorekurkkua ohuina siivuina
2 dl Hellmann´s majoneesia

koristeluun:
300 g maustamatonta tuorejuustoa
suolaviiniheinää
herneenversoja
Sweet Drop chilejä

Tarvikkeet:
kakun kokoinen alustakartonki
alumiinifoliota
tuorekelmua

Leikkaa leivästä reunat pois.

Sekoita täyteainekset keskenään. Maista ja säädä maku. Lisää suolaa jos siltä tuntuu. Raaka-aineissä on kuitenkin jo runsaasti suolaa itsessään.

Aseta leipäviipale voipaperi- tai alumiinifoliopalan keskelle. Tämä auttaa kakun siirtelyssä myöhemmin. Levitä ensimmäiselle leipäviipaleelle ohuelti majoneesia ja levitä sen päälle noin neljännes täytteestä. Aseta päälle toinen leipäviipale ja asettele sen pinnalle kerros kurkkusiivuja ja levitä päälle täytettä. Toista vuorotellen, kunnes kaikki täyte on käytetty ja aseta viimeinen leipäviipale päällimmäiseksi.

Kääri kakku varovasti, mutta tiiviisti moninkertaiseen folioon. Kääri päälimmäiseksi vielä pari kerrosta tuorekelmua. Laita kylmään vetäytymään kevyen painon alle seuraavaan päivään.

Ota kakku ja avaa kääreet. Aseta haluammallesi tarjoilualustalle ja suojaa alusta tarvittaessa asettamalla kakun reunoille leivipaperikaistaleet.

Levitä kakun reunoille ja päälle ohut kerros notkistettua tuorejuustoa. Leikkaa kurkusta kakun korkuisia pätkiä ja leikkaa ne pystysuunnassa ohuiksi viipaleiksi, joilla päällystät kakun reunat.

Koristele päällys esimerkiksi viinisuolaheinällä ja herneenversoilla sekä Sweety Drop chileillä.

Säilytä kylmässä peitettynä.

 

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: