Etusivu » Ekaa kertaa Berliinissä.

Ekaa kertaa Berliinissä.

Kirjoittaja: Kulinaari

Heinäkuun lopussa suuntasin viettämään loman viimeisiä päiviä Berliiniin. Ensimmäinen reissuni kuuluisaan jaettuun kaupunkiin, joka tosin on ollut yhtenä kappaleena jo hyvän tovin.

Reissun eka suolainen pala oli naurava hodari

Itselleni matka olin alunperinkin enemmän uuteen kaupunkiin tutustumista, kulttuuria ja ehkä ruokaa siinä sivussa. Saksassa muutoin jonkin verran matkustelleena tiedän, ettei se ole mikään kulinarian keidas. Monikultuurinen Berliini tosin tarjoaa syötävää joka lähtöön – sitä aitoa saksalaistakin.

Currywurstia Alexanderplazilla.

Ensivaikutelmani Berliinistä oli kovin sekava. En oikein tahtonut hahmottaa koko kaupunkia. Johtunee paljolti siitä, että kaksi suurkaupunkia on sulautettu yhdeksi. Pitäisi varmaan tutustua länsi- ja itäpuoleen erikseen.

Häagen-Dazsin Bailey´s jäätelöä Brandenburgintorilla

Neljä päivää oli itselleni myös liian lyhyt aika omaksua sekavan oloinen julkinen liikenne. Kunhan olin päässyt jyvälle parista hotellin ja keskustan välisestä bussista, pitäydyinkin niissä. Noh, kerran käytin metroakin.

Kulttuurinnälkäiselle Berliinin kattaus on miltei yhdelle reissulle ylenpalttinen. Itsekin ahmin museosaaren tarjontaa ähkyyn asti. Ja siihen vielä jälkiruoaksi Dalin näyttelyn. Kirsikkana kakussa Neues Museumin tarkkaan vartioitu Nefertitin rintakuva. En yhtään ihmettele, miksi se on edelleen naiskauneuden malliesimerkki. Siinä lomassa närpittiin myös arkkitehtuuria, joka monilta osin oli palautettu sotaa edeltävään loistoonsa.

Ekhnatenin ja Nefertitin perheonnea Neues Museumissa.
Babylonin Istar-portin entistettyjä reliefejä Pergamon-museossa
Berliner Fernsehturm ja matkalla 200 metriin nauttimaan näkymistä…
… ja parista cocktailista.

 Arkkitehtuurillisesti riemastuttavaa oli huomata, että Berliinissä ns.Turun-tauti on saatu käännettyä vastakkaiseen suuntaan. Sodan jälkeen Itä-Saksan hallinto hävitti keskustassa sijainneen Stadtschloss-palatsin, joka oli ollut Saksan allitsijoiden ja keisarien käytössä 1400-luvulta lähtien. Paikalle rakennettiin järkyttävä Tasavallan palatsi, joka onneksi purettiin 2008 ja paikalle rakennetaan parhaillaan modernia kulttuurirakennusta, joka on ulkoasultaan aiemman linnan kopio. http://berliner-schloss.de/

Saksalaiseksi makuelämykseksi valikoitui baijerilaisia erikoisuuksia: Vasikanleike, jonka leivityksen alla oli kerros piparjuuritahnaa ja lisukkeena paistettua perunaa ja kaalisalaattia. Sekä hapankaalilla ja perunamykyllä ryyditettyä possunpotkaa. Hyvin tyypillistä germaaniruokaa ja erittäin suolaista, voin lisätä. Oluttuoppien onkin siis syytä olla kookkaat.

Muitakin ruokakulttuureita tutkittiin hyvällä menestyksellä. 

Block Housen alkusalaatti oli konstailemattoman hyvää.

Pääruoka näytti aneemiselta, mutta täytti tehtävänsä.
Leivän rooli jäi arvoitukseksi.

Ensimmäinen apfelstrudelini ikinä. Aika mainiota!

Vaikka olikin vähän turistimesta, niin palvelu ja ruoka oli asiallista ja suht edullista.

Jos joku muuten on Berliinissä edullista ja laadukasta, niin se on saksalainen olut. Tosin kannattaa kiertää pahimmat turistikapakat kaukaa, koska siellä osataan rokottaa enemmän.

Elämäni paras hinta-laatusuhde sushissa. Tämä ja misokeitto 12 euroa

Länsipuolen hienostuneella ostosalueella Kleiststrassella sijaitsevaan, manner-Euroopan suurimpaan tavarataloon, KaDeWe:hen kannattaa jokaisen ruokafanaatikon tutustua. Jättimäiselle ruokaosastolle voisi vaikka eksyä ja ylimmän kerroksen ravintola hakee vertaistaan. Ravintolassa oli nerokas systeemi, jossa viinejä sai ostaa valikoimasta karahveittain 0,2 tai 0,5 litraa. Ja puoli litraa oli selkeästi edullisempaa. Tässäkin suhteessa Saksan systeemi on Suomea järkevämpi.

KaDeWe kattoravintola

Enkä voi sanoa päässeeni sieltä ulos ilman kassillista ale-vaatteita. Valikoimat ovat siinäkin suhteessa melko hulppeat.

Ja löytyy muodinnälkäisille Berliinistä superedullisen Primark-ketjun suuret liikkeet Alexsanderplatzilla ja Schönebergissä.

Berliini on samaan aikaan tavattoman ruma ja kaunis. Sodan jälkeen nopeasti uudelleenrakennettu kaupunki pitää onneksi sydämessään valtavan Tiergartenin puiston, joka on mahtava paikka ulkoilla ja rauhoittua. Puiston länsilaidalla sijaitsee omasta mielestäni Berliinin hienoin nähtävyys – Zoo Berlin, joka on yksi maailman suurimmista eläintarhoista ja eläinmäärällä mitattuna suurin. 35 hehtaarin puistoalueella on 1500 eläinlajia.

Tiergarten
Zoo Berlin

Pitkän päivän jälkeen…

Kaikkiaan Berliinistä jäi itselleni vähän etäinen vaikutelma. Ei mikään lempikohteeni. Ehkä se vaatii useamman käyntikerran avautuakseen kunnolla. Onneksi oli alennusmyynnit. Se pelasti paljon.

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: