Etusivu » Italialaisklassikko Carbonara

Italialaisklassikko Carbonara

Kirjoittaja: Kulinaari
PASTA CARBONARA

Yksi elämän parhaimpia asioita on reseptien vaihtaminen ystävien kesken. Itse suosittelen tietenkin kokeilemiani ja saan vastalahjaksi ystävieni hyväksi havaitsemia reseptejä. Vastikään sain se aidon ja oikean italialaisen pasta Carbonaran reseptin ja tässä nyt sekin omatekemänä. Yksinkeretaista ja herkullista, niinkuin italialainen ruoka yleensä.

Carbonara tai alla carbonara on Keski-Italian Lazion ja Umbrian maakunnille ominainen pastaruoka, jossa on guancialesta, pecorinosta ja kananmunista tehty kastike. Tunnettu carbonara-ruokalaji on miilunpolttajan spagetti eli spaghetti alla carbonara, joka on kehitetty 1900-luvun puolivälistä. Ruokalajia pidetään tyypillisenä roomalaisena ruokana ja sitä syötiin sodan jälkeen yleisesti italiassa amerikkalaisten joukkojen toimittaessa maahan pula-aikana munia ja pekonia. Ensimmäinen maininta Pasta alla Carbonarasta on brittiläisessä Elizabeth Davidin Italian Food -keittokirjassa vuodelta 1954.

Guanciale on perinteisesti savustamaton Italialainen pekonia muistuttava suolattu liha, joka valmistetaan sian poskesta. Porsaan poski maustetaan suolalla, sokerilla ja muilla mausteilla kolmen viikon ajan.

Guancialen sijaan käytetään usein pekonia tai pancettaa. Italian ulkopuolella carbonaraan lisätään usein virheellisesti kermaa.

PASTA CARBONARA (4:lle)

200 g pekonia siivuina tai kuutioina
4-6 keltuaista (koosta riippuen)
2 dl parmesaaniraastetta
1,5-2 dl pastan keitinlientä
mustapippuria myllystä

500 g tuorepastaa
vettä
suolaa keitinveteen

Ruskista pekoni rapeaksi. Sekoita keskenään keltuaiset ja parmesaaniraaste. Voit vaihtoehtoisesti käyttää myös pecorinoa.
Kypsennä pasta runsaalla suolalla maustetussa vedessä al dente. Ota hieman pastan keitinvettä talteen. Sekoita välittömästi kuuman pastan joukkoon pekoni ja keitinvettä sekä keltuais-juustoseos parissa erässä kokoajan hyvin sekoittaen. Toimi ripeästi, ettei muna kokkeloidu vaan koostumuksesta tulee täyteläinen ja kermainen.
Annostele lämmitetyille lautasille ja mausta vastajauhetulla mustapippurilla, hienonnetulla basilikalla ja parmesaanilla.

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: