Etusivu » Kesämuistoja: HELSINGHOLMEN 60o01,8` 22o17,1`

Kesämuistoja: HELSINGHOLMEN 60o01,8` 22o17,1`

Kirjoittaja: Kulinaari
Helsingholmen
Ehkä yksi elämani vaikuttavimpia muistoja on ensimmäinen käyntini saaristomerellä Helsingholmenin saarella joitakin vuosia sitten. Päivä merellä oli ollut helteisen kuuma ja ajoittain oli kuurosateita. Rantauduttuamme vimeisten onnellisen joukossa (kuten yleensä). Tuolloin satama oli todella pieni ja vain ajoissa tullee saivat laituripaikan. Päätimme lähteä pienelle tutkimusretkelle ennen illallisen laittoa ja saunaa (joka sekin oli saatu vasta klo 24 aikaan). Saari on ilmeeltään hyvin vaihteleva. Lehtometsästä rannan pirunpeltoon. Löytyypä myös ihna kunnon hiekkarantaakin pikku pätkä.
Välillä ripsi taas vettä auringonpaisteen lomassa, mutta ei se lämpimässä säässä paljon haittaa. Kävelimme takaisin satamaan päin lehtometsän läpi. Sateen jälkeen ilma oli sumuinen kosteudesta ja auringonvalo siivilöityi puiden lehvien läpi. Näky oli aivan kuin satuelovasta. Metsä loppuu rantaan tultaessa niittyyn, joka jatkuu aivan mereen saakka. Silloin näin sen… rannan puiden välissä, usvan keskellä käyskenteli saaren valkoinen hevonen. Nyt satu tuntui jo todelta.

Kuulimme, että hevonen on itseasiassa pelastettu Virosta eläkepäiviään viettämään. Voisiko arvokkaampaa tapaa keksiä.

…ja miten tämä liittyy ruokaan? Ehkä löyhästi siten, että Suomessa hevosenlihaa ei arvosteta eikä siitä makseta käypää hintaa. Siksi eläimet hävitetään muilla keinoin. Hirvittävää haaskausta minusta. Ei ollenkaan ekologista. Kunnioitan eläimiä suuresti ja tiedän, että kohtelemalla niitä hyvin saa myös paremman makuista lihaa.  Jo ku nyt varmasti sanoo, että miten voit edes syödä hevosenlihaa tuon taianomaisen kohtaamisen jälkeen. Oikein hienosti voin. Jos omistajat ovat järki-ihmisiä, hevosesta saadaan ruokana iloa vielä sen kuoltuakin. Mikä olisi kunnioittavampaa?

Vaihteeksi hepan kanssa lautasella kauden parhaita antimia, eli uunijuureksia. Punaviinikastike onnistui tällä kertaa just nappiin. Mahtavat maut!
Käytin perinteisen mustapippurin sijaan pitkää pippuria (Pepe Lungo), josta tulee aromikkaampi pippurinmaku.

UUNIJUUREKSET
Punajuuria
Juuriselleriä
Porkkanaa
Lanttua
Punasipulia
Rypsiöljyä
hunajaa
mustapippuria

Kuori ja lohko juurekset sopiviksi haarukkapaloiksi. Voitele rypsiöljyllä uunivuoka. Laita juureslohkot vuokaan. Lisää loraus öljyä, mustapippuria ja merisuolaa myllystä sekä loraus hunajaa. Sekoita ja laita 200 asteeseen. Kypsennä välillä käännellen, kunnes juurekset ovat sopivasti pehmenneet, n. 30-45 min.

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: