Etusivu » Ravintola Lyon ja suurenmoinen syysmenu

Ravintola Lyon ja suurenmoinen syysmenu

Kirjoittaja: Kulinaari
Ravintola Lyon ja suurenmoinen syysmenu

Ihan alkuun mainitsen, että kirjoitus on tehty täysin kirjoittajan omasta aloitteesta, eikä ravintolalla ole sen sisältöön muuta vaikutusta kuin nauttimamme menun sisältö ja palvelu. Illallinen on maksettu kokonaan itse.

Juhlimme kumppanini kanssa tässä taannoin vuosipäiväämme ja ajattelin juhlistaa iltaa illallisen merkeissä. Kulunut kesä on ollut ravintolakäyntien suhteen aikamoista vuoristorataa, joten päätin ettei mitään jätettäisi nyt sattuman varaan ja varasin pöydän ravintola Lyonista, joka on ehdottomasti lempiravintolani Helsingissä. Olen vieraillut siellä lukuisia kertoja Helsingissä asumani 12 vuoden aikana ja koskaan en ole joutunut pettymään.

Omaksi onnekseni Lyon on edelleen Helsingin ravintoiden tuntemattomia helmiä. Tämä tarkoitta ainakin itselleni sitä, että siellä on edelleen ihanan rauhallinen ilmapiiri jossa nauttia ateriansa ilman hipsterimäistä trendipokkurointia. Mikä parasta sinne pääsee oikeasti syömään omien aikataulujen puitteissa, ei silloin kun ravintoloitsijaa sattuu huvittamaan pitää ravintolaa auki. Eikä minun myöskään tarvitse odottaa yökaudet varauskirjan avautumista. Lyonissa homma toimii ja ateria on aina tavalla tai toisella elämys ja vastinetta rahalle.

Vastinetta rahalle ei tarkoita että Lyon olisi halpa. Sitä se ei ole, eikä sen kuulukaan olla. Lyon vaalii tinkimättömästi haute cuisinen perinteitä olematta silti tippaakaan pölyttynyt tai pompöösi. Kun illallisen aikana saan eteeni Lyonin keittiön luomia pieniä kulinaarisia taideteoksia, en ajattele hetkeäkään onko tämä nyt tämän väärti, vaan mieleni valtaa ainoastaan ihastus näin suurta ammattitaitoa kohtaan. Raaka-aineiden kunnioitus ja sinänsä yksinkertaiset annokset, jotka ovat mauiltaan ja rakenteiltaan nerokkaita ja moniulotteisia.

Tiedän että tämä alkaa kuulostaa jo imelältä, mutta tämän tasoinen ruoka ei ole itsestäänselvyys edes tasokkaaksi itseään tituleeraavissa ravintoissa. Totesimme illallisen jälkeen, että eipä olisi uskonut että Helsigissä joku pistää tosta vaan kampoihin toukokuussa Tukholmassa nautimallemme Bobergs matsalin menulle.

Emme olleet päättäneet etukäteen millaisen menukokonaisuuden ottaisimme, mutta päätimme valita lyhyen keskustelun jälkeen 5 ruokalajin Chef menun suositusviineineen. Ja tottakai pienet aperitiivit siihen alkuun juhlan kunniaksi. Muuten olisimme varmasti kilistelleet samppajalla, mutta Miki ei siitä niin välitä, joten kumpikin otti lempidrinkkinsä. Miki Bloody Maryn ja minä Dry Martinin. Täytyy sanoa, että harvassa paikassa se on yhtä hyvin tehty ja aina tasalaatuisen hyvä.

MENU SURPRISE 1.9.2017
 
Amuse Bouche:
Munkki, vuohenjuustoa ja orvokkia
Ei pelkästään kaunis vaan myös herkullinen.

 

Kurkkuliemi, mustaherukanlehtivanukas.
Kepeä ja hauskan raikas.
Kurpitsaa, sientä ja kirjolohenmätiä.
Syksyn upeita makuja.

 

Kananmaksamousse ja kyssäkaalia.
Yllätyksellinen alkupala enteili muodoillaan yhden Lyonin kestosuosikkini mukanaoloa.

Kävipä siinä keittiön tervehdyksiä maistellessamme sellainen pieni episodi, että tarjoilija lähestyi minua varovasti kysyäkseen, että onko cocktailissani jotain vikaa kun olin se laittanut sivummalle.
Ihan siinä itsekin havahduin ja sanoin että ei todellakaan ole kyse siitä. Drinkki on ensiluokkainen! Olin vain niin makujen lumoissa, että olin epähuomiossa laittanut lasin hieman syrjemmälle (kaiketi kuvaamisenkin takia). Ja keittiöntervehdyksiä saapui pöytään sellaista tahtia, ettei siinä muistanut maistelulta edes drikkiään siemailla. Ihaltavaa palveluasennetta kuitenkin.

Karitsacarpaccio, briossi ja piparjuuriemulsio.
Kimppu tutun Kotipellon puutarhan yrttejä ja kukkia.
Ja tämä oli vasta alkusoittoa illan upeille annoksille.

 

Vastaleivottu briossi.
Sitten varsinaisen menun pariin!

 

1. viini: Mademoiselle Lily 2012, Le Clos du Gravillas, Limoux

 

Kuningasrapua, rapuliemi.

 

 

2. viini: Les Perles Rares 2015, Dom. Laurent Vogt, Alsace

 

Ankanmaksaa, vadelmaa, punajuurta.
Tämän annoksen takia palaan Lyoniin aina uudelleen. Se ei ole pelkästään kaunis ja taidokas vaan myös maultaan hieno ja tasapainoinen. Keittiömestari kuulema suunnittelee tähän annokseen jotain uutta kulmaa. Odotan mielenkiinnolla…

 

3. viini: Roc Ambulle, Domaine Le Roc, Jean Luc Ribes, Fronton
Tämä suodattamaton roseviini oli illan suurimpiä yllättäjiä. Sellaisenaan tuoksu ja maku eivät kovin omaan makuun kovin miellyttäviä, mutta yhdessä ruoan kanssa upea viini. Ja erityisen kauniisti liukuva väri lasissa ollessa.

 

 

Härkätartar, herneitä, kaviaaria, oreganoöljyä.
Henkeäsalpaavan upea esillepano ja yllätyksellinen, herkullinen annos.
Itselleni ensimmäinen kerta kun söin kaviaaria.

 

4. viini: La Paradis Viognier 2015, Dom. Begude, Limoux

 

Paahdettua kuhaa ja kaalia.

 

5. viini: Nuits d´Ivresse 2015, Bourqueil, Loire

 

Viiriäistä, luuydintä, timjamikastiketta.
Ihanan täyteläiset maut ja uudenlaista tekstuuria mm. tuossa päällä olevassa tummassa perunassa.

 

 

Pre dessert: Omenamakernkia, suolaheinäjäätelöä, omenaa ja koivua.
Jännittävän kesänmakuinen kokonaisuus oli viimeistelty siitepölyllä.

 

Jälkiruokaviini: Jurançon 2014, Prestige

 

Mustikkaa, vehnäolutta, mantelia ja neilikkaa

 

Petit fours: talon lakritsia, mustaherukkamarmeladia ja maa-artisokkaa (tyrniä ja marenkia)
Hauska ja yllättävä tapa tarjota viimeiset pienet makeat ja maa-artisokaa ihan uudella kulmalla!

 

Lyonin syys menu oli kuin sikermä pieniä runoja ja kertomuksia. Ihana matka aurinkoisessa syysillassa.
Kiitos koko Lyonin huippuammattitaitoiselle henkilökunnalle. Voin koko sydämestäni sanoa, että olette tarjoilleet parhaan koskaan nauttimani illallisen. En unohda sitä ikinä!

www.ravintolalyon.fi

 

You may also like

2 kommentia

Nimetön 03/04/2019 - 08:02

Hyvin samanlaisia kokemuksia Lyonista. Ensi kerralla menimme ilman odotuksia ja tulimme kokemuksesta lähes mykistyneinä pois. Seuraavilla kerroilla odotukset ovatkin sitten olleet korkealla ja niihin on myös pystytty vastaamaan. Ei halpa, mutta todellakin hintansa väärti!

Vastaa
Nimetön 03/04/2019 - 08:02

Hyvin samanlaisia kokemuksia Lyonista. Ensi kerralla menimme ilman odotuksia ja tulimme kokemuksesta lähes mykistyneinä pois. Seuraavilla kerroilla odotukset ovatkin sitten olleet korkealla ja niihin on myös pystytty vastaamaan. Ei halpa, mutta todellakin hintansa väärti!

Vastaa

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: