Etusivu » Kinkkuhuolesi kaikki heitä – eli jääkinkkua ja joulupäivällinen brittitwistillä

Kinkkuhuolesi kaikki heitä – eli jääkinkkua ja joulupäivällinen brittitwistillä

Kirjoittaja: Kulinaari
Joulukinkku

HK Scan on testannut joulusesonkia silmällä pitäen, onko eroa paistaako kinkun sulatettuna vai suoraan jäisenä. Sain kutsun kuulemaan tuloksia ja rautaisannoksen jouluruokatrendejä sekä maistamaan HK:n joulupöydän uutuuksia.

Kysyttäessä suosikkijouluruokaa kinkku on edelleen suomalaisen joulupöydän ehdoton kuningas (31%). Toiseksi eniten mainitaan graavilohi (14%). Loput kärkipään sijotukset jakautuvat sitten peruna- ja porkkanalaatikon, riisipuuron ja rosollin kesken. Raa´an ja pakastetun kinkun paistaa itse 48% kuluttajista. (Foodwest 1/2016)

Tarkasteltaessa Googlen hakuja juuri joulun alla, eniten haetaan kinkun paisto, kinkun sulatus, kinkun kuorrutus ja joulukinkku. Eniten nousussa ovat kinkun paistolämpötila, kinkun sulatus jääkaapissa ja kastike kinkun paistoliemestä. (Google, joulu 2015)

Trendeissä ovat selvästi nousemassa pienemmät kinkut ja ylipäätään pienemmät pakkauskoot sekä joulupöydän tarjonnan pirstaloituminen. Halutaan paljon kaikkea pientä hyvää. Trendeihin vaikuttaa voimakkaasti myös talouksien koon pienentyminen – noin kolmannes joulupöydistä käsittää alle 3 ruokailijaa ja trendi korostuu eteenkin kaupungeissa.

Perusohjeet ovat edelleen kunniassa, mutta vanhoja klassikkoja muokataan rohkeasti uusin maustein. Enää ei myöskään kavahdeta valmiita tuotteita, jotka ovat varsinkin pienille talouksille kätevä vaihtoehto.

Itsekin halusin pientä twistiä tuttuun joulupäivälliseen ja samalla sain tilaisuuden kokeilla myös jääkinkun onnistumisen mysteerin.

Koska brittiläinen vävykokelas oli sopivasti käymässä päätimme yhdistää perinteisen Sunday roast dinnerin suomalaiseen joulupäivälliseen. Eikä se ollut edes kovin vaikeaa.

Brittivieras seurasi kinkunpaisto-operaatiota silmät ympyrkäisinä, koska heillä kyseistä ruhonosaa ei edes syödä tuossa muodossa – saatika noin valmistettuna, eteenkään jäisenä uuniin laitettuna.

 

MAAILMAN HELPOIN JOULUKINKKU

HK Viljaporsaan Mestarin luuton juhlakinkku (pakaste)
1 kinkkupussi

Lämmitä uuni 90-100 asteeseen. Poista jäisen kinkun päältä pakkausmuovi, laita kinkku paistopussiin ja kookkaaseen paistovuokaan tai uunipellille. Muista leikata paistopussin kulmaan höyryaukko ja sijoittaa kulma kinkun yläpuolelle. Näin höyryt pääsevät poistumaan ja nesteet eivät valu pitkin vuokaa.

Jäisenä paistetun kinkun paistoaika on vähintään kaksinkertainen per kilo verrattuna sulatettuun kinkkuun.

Lihalämpömittari kannattaa työntää kinkkun heti kun se on mahdollista. Noin reilu 1,5 tuntia per kilo paistamisen jälkeen.

Kinkku on valmis kun lämpömittari näyttää 75-90 astetta.

Ota kinkku uunista ja anna sen jäähtyä hieman ennen kuin poistat kamaran ja enimmän rasvan kinkun pinnalta. Kuorruta makusi mukaan ja tarjoile

Jäisenä paistettu kinkku ei poikennut sulatettuna paistetusta mitenkään. Edes HK:n mittauksissa paistohävikissä ei ollut mainittavaa eroa, enkä itse erottanut maullisesti tai rakenteellisesti mitään eroa. Maistoin kumpaakin versiota rinnakkain HK:n tilaisuudessa.

Sulatettu kinkku paistetaan n. 1 tunti per kilo, sisälämpötila on sama 75-90 astetta.

2-4 kg kinkun sulatus jääkaapissa kestää n. 2-3 vrk.
6-8 kg n. 3-4 vrk.
10-12 kg n. 4-5 vrk.
Ennen paistamista kinkun tulisi lisäksi olla huoneenlämmössä n. 1 tunti/kilo

Tällä kerralla päätin kuorruttaa kinkun saamillani brittiläisillä \”stuffingeilla\”, joita sikäläiset syövät perinteisesti kalkkunan kanssa. Tavara tulee siellä kävästi valmiissa rasiassa (niin kuin melkein kaikki muukin) ja siihen lisätään vain kiehuva vesi ja muotoillaan haluttuun muotoon ja paistetaan. Itse lisäsin massaan pari kanamunaa ja levitin kinkun pinnalle. Parisataa asteiseen uuniin noin 15-20 minuutiksi ja massa on muhinut valmiiksi.

Pöytään katettiin myös HK Bistro uutuuspaistokset; bataatti-inkivääri, punajuuri-vuohenjuusto sekä punakaali, jotka ovat kaikki myös vähälaktoosisia.

Itse siirsin paistokset tarjoiluvuokiin ja lämmitin nopeasti mikrossa muutaman minuutin ajan. Sitten vain nauttimaan porukalla yhdessä.

Täytyy sanoa että koko seurueen mielestä nämä olivat todella herkullisia ja toivat uutta makua joulupöytään.

 

Oman pikantin brittiläisen lisänsä aterialle toivat aidot Yorkshire puddingit ja gravy, jotka muuten tulen liittämään omaan jouluateriaani pysyvästi. Toimii upeasti! Puddingit on helppo valmistaa itse oheisen ohjeen mukaan.

Gravy tehdään briteissäkin valmisjauheesta. Omadi voit valmistaa vaikka täyteläisestä lihaliemestä suurustamalla tummalla Maizena-suurusteella.

 

You may also like

2 kommentia

Nimetön 14/12/2016 - 13:19

Oman pikkukinkun taidan kuitenkin sulattaa, jotta paistoaika on varmempi, haluan tarjota kinkun lämpimänä. Kuorrutus on tosin vielä harkinnassa.

Vastaa
Nimetön 14/12/2016 - 13:19

Oman pikkukinkun taidan kuitenkin sulattaa, jotta paistoaika on varmempi, haluan tarjota kinkun lämpimänä. Kuorrutus on tosin vielä harkinnassa.

Vastaa

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: