Etusivu » Masoala, eli siellä missä pippuri kasvaa.

Masoala, eli siellä missä pippuri kasvaa.

Kirjoittaja: kulinaari

Syyskuun puolivälissä tein pienen syyslomareissun Sveitsiin Zurichiin, jossa toinen kotimme on sijainnut muutamat viime vuodet. Suuntasimme kaupungista viikonlopuksi etelään Zermattiin, mutta perjantain aamupäivän vietimme ihan toisenlaisessa maailmassa. Noin 30 asteen lämmössä ja 80%:n ilmankosteudessa, Zurich Zoo:n Masoala-hallissa. Se on 120 metriä pitkä, 90 metriä leveä ja 30 metriä korkea, 11,000 neliömetrin pala Madagascarin sademetsää kaikkine kasveineen, eläimineen, vesistöineen ja vesiputouksineen. Vuonna 2003 avatun jättikompleksin perusidea on, että se ylläpitää itse oman ekosysteeminsä. Eläimet ovat vapaina ja saavat ravintonsa sademetsän omista antimista. Siellä täällä on mm. papaijaa, banaania sekä tuttuja maustekasveja, kuten vaniljaa ja pippureita.

Papaijat ja banaanit kypsyvät sademetsän eläinten ravinnoksi.

Vekkuleita eläimiä tuli tervehtimään meitä matkan varrella.

Alkuperäinen Masoalan kansallispuisto on Madagascarin suurin luonnonsuojelualue, jossa pyritään suojelemaan saaren ainutlaatuista eläimistöä ja kasvistoa. Sitäkin suuremmaalla syyllä, sillä joka 5. minuutti juuri Masoala-hallin kokoinen alue sademetsää tuhoutuu lopullisesti.

 

Hallin yhteydessä on myymälä, jossa myydään monia Masoalan antimia. Huomio kiinnittyi erityisesti uuteen maustetuttavuuteen nimeltään \”Kubeben\” tai Cubeb (Piper cubeba), Tailed pepper tai joskus myös Jaavan pippuri. Saksankieliseltä nimeltään Wilder Pfeffer. Kasvia kasvaa pääasiassa Sumatran ja Jaavan saarilla ja sitä kerätään sen hedelmien ja niistä saatavan aromaattisen öljyn vuoksi. Hedelmät kerätään raakoina ja kuivataan huolellisesti, jolloin ne muistuttavat paljolti mustaapippuria, mutta niissä on kiinni pieni varrenpätkä (tail). Kubeben on hajultaan miellyttävä ja aromaattinen, maku on pistävä, hieman kitkerä ja pitkä. Sen makua voisi kuvailla risteytykseksi maustepippuria ja mustapippuria. Itse tunsin tuoksussa voimakkaasti mm. tuoreen kurkun aromia.

Cubeb saapui Eurooppaan Intiasta arabien kauppareittejä pitkin. Se oli keskiajalla yksi arvokkaimmista mausteista. Nimi tulee arabiankielen sanasta kabāba (كبابة‎) sekä osittain vanhasta ranskankielen sanasta quibibes. Teoksessaan Theatrum Botanicum, John Parkinson kertoo, että Portugalin kuningas kielsi Cubebin myynnin edistääkseen mustapippurin (Piper nigrum) suosiota n. vuonna 1640. Mauste koki lyhyen uudelleen tulemisen 1800-luvulla Euroopassa, lähinnä lääkekäytössä, mutta sen jälkeen se on käytännössä kadonnut Euroopan markkinoilta. Sitä käytetään edelleen aromiaineena mm. ginissä sekä West-savukkeissa. Sitä tapaa myös indonesialaisen ja marokkolaisen ruoan mausteena.
 

You may also like

2 kommentia

Nimetön 04/10/2012 - 18:45

Mielenkiintoista tietoa!

Vastaa
Nimetön 04/10/2012 - 18:45

Mielenkiintoista tietoa!

Vastaa

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: