Etusivu » Päivä käyntiin ruokaisalla uunimunakkaalla

Päivä käyntiin ruokaisalla uunimunakkaalla

Kirjoittaja: Kulinaari

Kaupallinen yhteistyö Kieku kananmunien kanssa. Lapsuudestani 70-luvulta on jäänyt mieleeni mainoskampanja \”Mene munalla töihin\”, joka on edelleen ajankohtainen, sillä kananmuna on ravintosisällöltään tasapainoinen raaka-aine, jossa on runsaasti laadukasta, helposti imeytyvää proteiinia ja vain vähän hiilihydraatteja. Aamiaisella nautittu kananmuna pitää nälän hyvin poissa. Kananmuna on myös kasvissyöjälle hyvä proteiininlähde. Se sisältää ihmiselle välttämättömiä aminohappoja, rautaa, D-, A- sekä B12-vitamiinia, jota jälkimmäistä saa vain eläinperäisistä tuotteista. Tämä postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Kieku-kananmunien kanssa.

70-luvun mainosjuliste

Ainoa täysin suomalaisomisteinen munapakkaamo

Kieku on 2007 perustettu, suurista suomalaista munapakkaamoista ainoa 100% suomalaisten tuottajaperheiden omistama tuottajaorganisaatio. Keskeinen sijainti takaa jäljitettävät, turvalliset ja laadukkaat kananmunat ympäri Suomea. Kieku-tuotevalikoimaan kuuluvat virikekanalan, vapaan kanan ja luomukanalan munat sekä Loimaan yhteispakkaammon kananmunat.

Loimaan yhteispakkaamo on ensimmäisenä Suomessa tuonut markkinoille kauralla ja ruoholla ruokittujen vapaiden kanojen munat. Laitilalainen Uotilan tila käyttää ainoana Suomessa oman pellon kaurasta ja ruohosta valmistettua rehua kanojen ravintona. Tuloksena munissa on upean syvän keltainen keltuainen. Tilalla myös lämmöntuotanto ja kanakakan hyödyntäminen tehdään kestävän kehityksen periaatteiden mukaan. Yhteispakkaamon luomukananmunia tuottavat somerolainen Jurvalan tila sekä lavialainen Kampin tila.

 

Suomalaiselle kuluttajalle kotimaisuus, turvallisuus ja tuotannon eettisyys ovat kananmunissa tärkeimpiä valintakriteerejä. Kieku-munien tuotantoketjussa vankka ammattitaito, ympäristön ja kanojen hyvinvointi ovat aina etusijalla.

Valitse oikean kokoinen muna käyttötarkoituksen mukaan

Kieku kananmunia on kokoluokissa M ja L. M-kokoisissa munissa keltuainen on kiinteämpi kuin isommissa munissa ja ne soveltuvat parhaiten lihatartarin päälle sekä keittettyihin ja paistettuihin muniin, koska keltuainen pysyy paremmin koossa. Lisäksi leivonnaisiin, joissa keltuaiset erotellaan. M-kokoisia munia tuottavat pääosin nuoremmat kanat.

L-kokoisia munia tuottavat vanhemmat kanat ja keltuainen rikkoutuu helpommin. Ne soveltuvat parhaiten munakkaisiin, pannukakkuihin, lettuihin ja kakkupohjiin. Munien keltuainen on M-kokoisia munia vaaleampi.

Kananmunien kulutus ja munaruokien suosia kasvussa

Suomalaisten kananmunien kulutus oli vuonna 2020 yhteensä 68,5 miljoonaa kiloa, josta pakkaamoiden ja kuorimunien osuus oli 56,1 miljoonaa kiloa. Kasvua kuorimunissa edellis vuoteen 6%. (Lähde: Kantar TNS Agri)

Nousu selittyy osittain pandemian mukanaan tuomasta leipomisen ja kotona syömisen kasvusta. Ainakin omassa blogissa nimenomaan leivontareseptien haut ovat kasvaneet räjähdysmäisesti viime keväästä lähtien. Toisaalta kananmuna on myös edullinen ja hyvin säilyvä raaka-aine.

Vinkki: Tiesitkö että ehjä kananmuna säilyy käyttökelpoisena jopa kuukausia rasian parasta ennen päivämäärän jälkeen, jos säilytät munat oikein.

  • Vältä lämmönvaihtelua.
  • Paras säilytyslämpötila on 12-14 °C
  • Säilytä munat mieluiten omassa rasiassaan

Kananmunien suosion pidemmän aikavälin kasvu näkyy selvästi myös suomalaisten kotiruokasuosikeissa. Vuonna 2020 munakas oli toiseksi suosituin kotona syötävä ruoka, jota valmistettiin vähintään 2-3 kertaa viikossa.

Näin valmistuu helppo aamiaismunakas:

Munakas on toiseksi suosituin kotona syötävä ruoka

Munakkaan suosio ei ole mikään yllätys, koska se on helppo, monipuolinen ja muokattavissa tarpeen mukaan kevyemmäksi tai ruokaisammaksi. Munakas sopii niin aamiaiselle, brunssille, lounaaksi kuin päivälliseksikin. Iltapalaa unohtamatta.

Tämä oheinen ruokaisa uunimunakas on helppo valmistella etukäteen ja kypsentää vaikka aamiaiseksi. Siitä riittää mukaan lounaaksi ja terveelliseksi välipalaksi koululaisille.

Reseptiä on helppo muokata myös sen mukaan mitä kotona sattuu olemaan. Hävikkivihannekset, leivän- ja juustonkannikat häviävät tähän helposti. Lihattomaan versioon voi lisäproteiiniksi lisätä sopivaa kasviproteiinia. Leivän tilalle voi laittaa myös 5-7 dl pieneksi kuutioitua kypsää perunaa.

Lisämakua saa korvaamalla osan palvikinkusta paahdetulla pekonimurulla ja maustamalla munakkaan esimerkiksi muutamalla tipalla chilikastiketta. Lähi-Idän keittiöistä tuttu kirpeä sumakki sopii erinomaisesti mausteeksi juuri munaruoille.

RUOKAISA UUNIMUNAKAS (6-8:lle)

1 litra kuutioitua leipää
5 dl juustoraastetta
3 dl (200 g) palvikinkkua tai -kalkkunaa kuutioina tai suikaleina
1 dl hienonnettua sipulia, kevätsipulia tai purjoa
1 dl paprikaa pienenä kuutiona (värillä ei väliä)
6 kpl Kieku-kananmunia
7 dl maitoa
1-2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
öljyä tai margariinia vuoan voiteluun

tarvikkeet:
20x30x5 cm uunivuoka

Voitele uunivuoka ja levitä leipäkuutiot tasaisesti vuoan pohjalle. Lisää vuokaan tasaisesti kinkku-, paprika- ja sipulikuutiot sekä juustoraaste.

Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa, sekoita joukkoon maito ja mausta suolalla ja pippurilla. Kaada seos tasaisesti vuokaan. Laita peitettynä kylmään 8 tunniksi tai yön yli.

Ota vuoka huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamista. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voit myös laittaa vuoan kylmään uuniin ja laittaa uunin lämpiämään. Paista noin 40 minuuttia (uunin saavutettua paistolämpötilan), kunnes munakas on hyytynyt ja saanut pintaan hieman väriä.

Anna jäähtyä hieman ja tarjoile tuoreiden vihannesten ja esimerkiksi salsan kera.

Kaupallinen yhteistyö:

 

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: