Etusivu » Keltainen Pehtoori ja hyvän mielen kahvituokio.

Keltainen Pehtoori ja hyvän mielen kahvituokio.

Kirjoittaja: Kulinaari
Keltainen Pehtoori ja hyvän mielen kahvituokio.

Monilla meillä on elämässään esineitä joihin liittyy aivan erityisiä muistoja. Minulle yksi sellainen on ollut lapsuuden kodissani ollut keltainen pikku-Pehtoori kahvipannu. Minut on totutettu kahvinjuojaksi jo varsin varhain ja varmaankin tämä aurinkoinen kannu oli juuri silloinkin pöydässä. Sain aikanaan pikku-Pehtoorin mukaani kun muutin ensimmäiseen omaan kotiini Turkuun, mutta valitettavan sattumuksen takia tiemme erkanivat liian varhain. Pehtoori katosi 90-luvun puolivälissä muuton yhteydessä. Ilmeisesti joku muuttoapureista oli vienyt kyseisen kassin roskiin koska samalla katosi myös muutakin keittiökamaa. Haikailin aikani mutta ajan mittaan asia unohtui.

Jokin aika sitten olin Kaffa Roasteryn Helsinki School of Coffeen järjestämällä suodatinkahvien valmistuskurssilla ja keltainen Pehtoori muistui taas mieleeni ja päätin saada sen takaisin keittiööni tavalla tai toisella. Vaikka Antti Nurmesniemen suunnittelemia Pehtooreja on eri kokoisina ja kuntoisina netin kauppapaikoissa pajonkin tarjolla, tuntui että juuri tuo keltainen pikku-Pehtoori oli kaikkein harvinaisin. Viimein kuitenkin tämä kaunotar tuli eteeni ja nyt voimme taas viettää mukavia kahvihetkiä yhdessä!

Eikä se pelkkä pannu siihen kahvihetkeen tietenkään riitä. Sain Kaffasta pannulleni tyyliin sopivan iloisen punaisen muovisen Hario V60 -suodattimen ja siihen sopivat suodatinpaperit. V60 suodattimen juju ovat sisäpinnan spiraalikierteet jotka edesauttavat kahvijauheen ja veden pyörivää liikettä uuttamisen aikana. Pyörre syntyy kun vettä kaataa suodattimeen spiraalimaisesti kiertävällä liikkeellä.

Hyvän suodatinkahvin resepti on varsin yksinkertainen: 1 dl/100 g vettä ja 6 g suodatinkahvia.
Näin syntyy täydellistä kahvia joka kerta.

Keitä vettä kaksi kertaa tarvittava määrä. Kaada puolet vedestä pannuun johon kahvi suodatetaan jotta se lämpenee. Kaada vesi pois juuri ennen suodatuksen alkua.

Laita suodatin paperineen vaa´alle ja taaraa vaaka. Mittaa suhteessa oikea määrä kahvijauhetta ja tasoita jauheen pinta parilla kevyella sivuttaisella suodattimen taputuksella.

Kostuta ensin kahvijauhe pienellä määrällä alle sata asteista vettä jotta uuttuminen alkaa. Kaada kiertävällä liikkeella vettä tasaisena nauhana kunnes suodatin on miltei täynnä. Anna kahvin uuttua ja lisää loput vedestä kunnes kahvi on suodattunut loppuun.

Sekoita valmis kahvijuoma aina ennen kuin nautit sen!

Makuja on tietysti monia ja mittasuhteita kannattaa vaihdella jos haluaa kahvista esimerkiksi voimakkaampaa. Mikäli jauhaa itse pavut (mikä olisi myös suositeltavaa) myös jauhatuksella voi vaikuttaa paljon kahvijuoman makuun.

Itse sain kokeiltavaksi Kaffa Roasteryn uutta Special Roast Rwanda Cyanika -kahvia, joka sopii erityisen hyvin suodatinkahviksi. Cyanika on pehmeä ja puhdas makukokonaisuus, jossa punaisten marjojen makeus tasapainottaa tanniinista hapokkuutta. Jälkimaussa on vihreää viinirypälettä. Cyanika on jo luontaisesti makea joten sokeriakaan ei välttämättä tarvitse lisätä.

Kahvin tuottaa Motherland Farmers, jonka tavoitteena on jonain päivänä tuottaa maailman parasta kahvia. Tämä kahvi on paahdettu vasta yrityksen toisesta sadosta joten kannattaa pitää nimi mielessä.

Kahvin on tehtävä vaikutus ja kokemukseen vaikuttaa aina myös välineistö jolla kahvi valmistetaan ja nautitaan. Itse koen nyt omaavani jo varsin hyvät lähtökohdat täydelliseen kahvikupilliseen. Ja keltainen pikku-Pehtoorini ei tule enää katoamaan keittiöstäni.

Antti Nurmesniemen suunniteleman Pehtoori-kannun historiasta voi lukea täältä.

 

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: