Etusivu » DIY maapähkinävoi

DIY maapähkinävoi

Kirjoittaja: Kulinaari

Himo iskee aina silloin tällöin. Milloin se on maksamakkara, näkkileipä Turun sinapilla, hillosipulit suoraan purkista syötynä tai salmiakki aakkoset. Nyt oli vuorossa maapähkinävoi.

Olen penskana maistanut ensin ihan aitoa amerikkalaista versiota, mutta hieman myöhemmin hoksasin että sitä voi tehdä helposti itsekin.

Oikeassa maapähkinävoissa on yksinkertaisesti vain paahdettuja maapähkinöitä, suolaa ja joskus hieman kasviöljyä. Ei mitään muuta potaskaa, kuten sokeria ja kaakaota. Yhdysvalloissa maapähkinävoin pitää sisältää 95 prosenttia maapähkinää. Se on perinteisen maapähkinävoileivän raaka-aine makean hillon kanssa.

Maapähkinähän ei ole pähkinä ensinkään vaan hernekasvi. Maapähkinän viljely juontaa Bolivian Andeille ja aina Azteekkien aikaan, jolloin paahdetuista maapähkinöistä jauhettiin tahnaa. Ensimmäisenä voimaisen levitettävän tuotteen patentoi kanadalainen apteekkari Marcellus Gilmore Edson vuonna 1884. Maapähkinäjauhetta oli jo tuolloin markkinoilla. Gilmoren ideana oli tarjota herkullista, ravitsevaa ja helposti nautittavaa syötävää henkilöille, joiden oli vaikea pureskella kiinteää ravintoa. Tuohon aikaan vaiva oli varsin yleinen. patentin mukaan paahdettuja maapähkinöitä jauhettiin, kunnes ne saavuttivat lähes nestemäisen koostumuksen. Hieman myöhemmin myös John Harvey Kellogg patentoi vastaavan tyyppisen tuotteen, jota hän tarjoili potilailleen parantolassaan. Kellogg keitti maapähkinät paahtamisen sijaan. Samaiseen parantolaanhan kehitettiin ne kuuluisat maissihiutaleetkin.

KULINAARIN MAAPÄHKINÄVOI
n. 200 g paahdettuja ja suolattuja maapähkinöitä
1-3 tl maapähkinäöljyä tai muuta neutraalin makuista kasviöljyä

Laita maapähkinät teholeikkuriin ja jauha alkuun pulssitoiminnolla hienoksi ja sen jälkeen täydellä teholla, kunnes massa muuttuu hienojakoiseksi tahnaksi. Jauhautumista voi auttaa lisäämällä hieman öljyä. Mitä pidempään seosta jauhaa, sen sileämpää maapähkinävoita saat.

Säilytä tiiviissä astiassa viileässä. Säilyy noin viikon, tosin en ole koskaan todistanut sen säilyvän muuten niin pitkään.

Toki voit itsekin kuivapaahtaa maapähkinät esim. kuivalla paistinpannulla tai uunissa. Tällöin suolaa voi lisätä maun mukaan ja öljyä tarpeen mukaan.

Maapähkinävoi on hyvin monipuolinen makeiden ja suolaisten herkkujen raaka-aine. Seuraavalla kerralla heti yksi parhaista tietämistäni.

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: