Etusivu » Mascarponejäätelöä sadepäivään

Mascarponejäätelöä sadepäivään

Kirjoittaja: Kulinaari
Mascarponejäätelöä

Sunnuntaille sattui sitten sadepäivä. Sinänsä ihan hyvä, että ilma vähän raikastuu ja viilenee. Voikin keskittyä hoitamaan muutamat veneenhuoltohommat täällä kotona sisätiloissa. Luvassa on mm. salongin toppausten korjailua ja vastalakatun pinnan metalliosien takaisinasennus. Kai sitä voisi myös näyttää imuria lattioille jossain välissä.

Illan ruoasta ei ole vielä mitään ideaa, mutta tuskin ainakaan grillataan tänään. Jälkiruoka sentään on tiedossa. Tein eilen valmiiksi mascarponejäätelöä. Aivan tajuttoman hyvää! Itse en ole kovin makean jäätelön ystävä, joten tämä hieman kirpeän hapan herkku sopii juuri omaan makuuni. Tässä jäätelössä on hyvää juuri se, ettei sitä itsessään ole mitenkään maustettu, vaan lisäämällä erilaisia tuoreita hedelmiä, marjoja, keksi, pähkinöitä tai kastikkeita saa juuri mieleisensä kokonaisuuden.

Mascarpone on italialaista lehmänmaidosta valmistettua rasvaista tuorejuustoa, jota käytetään ruoanlaitossa, esimerkiksi italialaisessa jälkiruoassa tiramisussa ja muissa jälkiruoissa. Sitä voidaan käyttää myös pääruoissa, kuten pastakastikkeissa. Mascarpone juoksutetaan joko viini-, etikka- tai sitruunahapolla.
Nimen \”mascarpone\” alkuperä on hämärän peitossa, mutta tarinoita siitä kyllä on. On sanottu esimerkiksi, että nimi on peräisin espanjan kielen sanoista más que bueno, \”parempi kuin hyvä\”. Tai on väitetty, että se on peräisin italian kielen sanasta mascarpa, joka tarkoittaa erästä heratuotetta. Kolmas versio on alkuperästä on, että se juontuu ricotta-juuston murrenimityksestä mascarpia. Kaksi viimeksimainittua ovat todennäköisimpiä, koska mascarponea valmistettaessa jää jäljelle runsaasti heraa, jota käytetään esimerkiksi ricotta-juuston valmistukseen.
Mascarponen rasvapitoisuus on 60 prosenttia kuiva-aineesta. Sen maku on mieto ja hienostunut, ja se tuoksuu tuoreelta kermalta.

MASCARPONEJÄÄTELÖ
250 g sokeria
175 ml vettä
250 g mascarpone-tuorejuustoa
175 ml maitoa
5 rkl (125 g) maustamatonta jogurttia

1. Laita sokeri ja vesi paksupohjaiseen kasariin ja kuumenna keskilämmöllä. Sekoita kunnes kaikki sokeri on liuennut. Käytä leivinsutia poistaaksesi sokerikiteet kattilan reunoilta.

2. Anna sokeriseoksen kiehua kohtalaisesti 7-10 minuuttia, eli kunnes kuplat alkavat näyttää siirappimaisilta. Mikäli pinnalle muodostuu vaahtoa, kuori se pois. Varo, ettei sokeri ala ruskistua. Kaada välittömästi toiseen astiaan ja jäähdytä kylmäksi.

3. Kun sokeri on täysin kylmää, lisää muuta ainekset ja sekoita seos tasaiseksi. Laita viileään kylmenemään.

3. Kaada kylmä seos jäätelökoneeseen ja valmista jäätelömassa koneen ohjeen mukaan. Seoksen valmistumiseen menee n. 20 minuuttia.

4. Siirrä valmis jäätelöseos pakkasen kestävään kannelliseen astiaan ja laita pakastimeen kovettumaan.

Klassisen jälkiruoan saat tarjoamalla jäätelön kanssa esimerkiksi viinissä haudutettuja päärynöitä.

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: