Etusivu » Maailman paras tomaattirisotto

Maailman paras tomaattirisotto

Voiko säilyketomaatista todellakin saada herkullisen risoton, joka päihittää tuoretomaatit?

Kirjoittaja: Kulinaari
tomaattirisotto Mutti-säilyketomaateista

Usko tai älä – maailman paras tomaattirisotto syntyy Mutti-säilyketomaateista. Tomaattirisotto resepti on alunperin Henri Alenin käsialaa, johon tein pari muokkausta oman risotonvalmistusmetodini mukaan.

Katso myös muut Kulinaari-blogin herkulliset risottoreseptit.

tomaattirisotto Mutti-säilyketomaateista

Osallistuin taannoin Muttin tilaisuuteen, jossa kerrottiin ruokahävikkitutkimuksesta ja säilykeruoan vaikutuksesta hävikin vähentämiseen.

Suomalaisista 69 prosenttia haluaa vähentää ruokahävikkiä päivittäin. Sitä kuitenkin syntyy paljon. Kotitalouksien  ruokahävikin määrä on vuosittain 20–25 kiloa*). Yleisin syy kotitalouksien ruokahävikin syntymiseen on se, että tuotteet  ehtivät menemään vanhaksi ennen kuin ne syödään. Myös avatut pakkaukset tuottavat päänvaivaa. ”En ole varma, onko  tuote avatussa pakkauksessa enää syöntikelpoista”. Tämä on toiseksi yleisin syy heittää ruokaa pois. Keinot  ruokahävikin vähentämiseen vaihtelevat eri ikäisillä. Senioriväki pakastaa tarkasti kaikki ylijääneet ruoat. Nuoret miettivät  ruokahävikkiä jo ruokakaupassa, ja valitsevat pitkään säilyviä säilykkeitä ja pakasteita tuoreiden tuotteiden rinnalle ja  sijaan paljon vanhempiaan useammin. Tiedot käyvät ilmi Muttin helmikuussa teettämästä hävikkikyselystä**), johon  vastasi 1 000 Suomessa asuvaa henkilöä. Vastaava kysely toteutettiin myös muissa Pohjoismaissa.  Hävikinvähentämisen maaotteluvoitto Ruotsista tulee kirkkaasti Suomeen.

Mutti tomaattirisotto haaste

Nuoret aikuiset korvaavat tuoreita kasviksia pakasteilla ja säilykkeillä 

18 – 24 -vuotiaat käyttävät säilykkeitä ja pakasteita selvästi useammin, kuin heidän vanhempansa. Joka kolmas nuori  aikuinen korvaa tai täydentää säilykkeillä ja pakasteilla tuoreita kasviksia. Heidän vanhemmistaan ja isovanhemmistaan  vain joka kymmenes on löytänyt säilykkeiden loistavat mahdollisuudet. Hävikkiruokakyselyyn vastanneista kuitenkin jopa 69 prosenttia uskoo, että pystyisi vähentämään ruokahävikkiä käyttämällä tomaattisäilykkeitä tuoreiden tomaattien  sijasta. 

Me Muttilla liputamme tämän puolesta ja haluamme muistuttaa, että korkealaatuinen tölkki- tai pakastetuote voi  olla parhaimmillaan tuoretta vastaavaa maukkaampi. Säilyketomaatin täydellinen maku tulee siitä, että sato  kerätään juuri oikeaan aikaan ja joukosta valitaan vain parhaat tomaatit. Muttin tomaatit ovat sesongissa ympäri  vuoden, jopa talven pimeimpään aikaan. Näin kotikokit saavat nauttia tuoreiden tomaattien mausta tölkissä,  joka säilyy kaapissa jopa kolme vuotta, ennen kuin parasta ennen -päivä tulee vastaan, kertoo Muttin Pohjoismaiden markkinoinnista vastaava Emma Vuorenmaa.

tomaattirisotto Mutti-säilyketomaateista

Henri Alén: ”Kokonaisena säilötyt tomaatit ovat todella lihaisia” 

Hävikkiruokakyselyyn vastanneista 78 prosenttia on valmis kokeilemaan tomaattisäilykkeitä sellaisissa resepteissä,  missä normaalisti käyttäisi tuoreita tomaatteja. Säilyketomaattien herkulliseen makuun luotetaan, sillä jopa 63 prosenttia uskoo, että korkealaatuiset tomaattisäilykkeet maistuvat paremmilta kuin ulkolaiset tuoreet tomaatit.  

Henri Alen Fiasco by Ultiman keittiössä

Mutti haastoi kokki ja ravintoloitsija Henri Alénin osallistumaan tomaattihaasteeseen, eli käyttämään kuukauden ajan  Muttin tomaatteja tuoreiden tomaattien tapaan. Alén tarttui haasteeseen innolla. 

Tämä oli hauska haaste, jossa oli mahdollisuus myös oppia uutta. Tein muun muassa tomaattirisottoa, mitä en  ollut ennen tehnyt talvella ollenkaan. Kokonaisista Mutti Pelati -tomaateista valmistin gazpachokeiton, joka on  yksi lempikeitoistani. Kokonaisina säilötyt tomaatit ovat sopivan lihaisia. Kun ne soseutti, keitosta tuli  rakenteeltaan täydellinen, kertoo Alén.

tomaattirisotot arvioinnissa

Meillekin heitettiin tilaisuudessa haaste arvioida tomaattirisotto, jota oli sekä tuoretomaateista, että Mutti-säilyketomaateista valmistettuna. Ainakin omalla kohdallani valinta oli selkeästi Mutti-säilyketomaattien kannalla. Todella syvä ja aromikas tomaatin maku.

Mutti-tuote saatu PR-näytteenä tilaisuudesta.

You may also like

4 kommentia

AnneT 06/04/2022 - 15:45

Nam! Kuulostaa herkulliselta ja tätä reseptiä olisi kiva kokeilla. En saanut resepti-linkkiä toimimaan.

Vastaa
kulinaari 06/04/2022 - 15:47

Siis mistä linkistä on kyse? Insta Story vai Facebook?

Vastaa
AnneT 06/04/2022 - 16:05

En saanut toimimaan “Siirry reseptiin” kohtaa 🙂 Kokeilin kahdella eri selaimella.

Vastaa
kulinaari 06/04/2022 - 16:11

Tosiaan, olin unohtanut koronapäissäni laittaa linkin. Nyt toimii.

Vastaa

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d bloggaajaa tykkää tästä: