Etusivu » Juhlava tonnikala-feta-oliivi voileipäkakku

Juhlava tonnikala-feta-oliivi voileipäkakku

Kirjoittaja: Kulinaari

Voileipäkakkuja ei voi hehkuttaa liikaa! Ne ovat onneksi tehneet taas paluun juhlapöytiin ja makumaailmoissa löytyvät tutut klassikot, kuten kinkku, aurajuusto ja savulohi, mutta myös raikkaita kansainvälisiä vaikutteita kuten skagen, pulled pork ja feta.

Meillä voileipäkakkua tehdään usein ihan muuten vain vaikka viikonlopun herkuksi. Pienempien kakkujen kanssa on myös helppo testailla makuyhdistelmiä.

Tämän voileipäkakun tarina alkoi yksinkertaisesti päähänpistosta tehdä pyöreä kakku sekä kerrankin itse kakkuun tarvittava vaalea vuokaleipä. Leipä onnistui yli odotusten ja enää piti vain keksiä kakun makumaailma. Feta on ollut listalla jo pitkään ja sen kaveriksi löytyi kaapista vaaleaa tonnikalaa öljyssä. Välimerellisestä teemasta uupui enää oliivi, joka toimii niin mausteena täytteessä kuin koristelussakin.

Kokeilin tähän myös ohuista kurkkuviipaleista muotoiltuja ruusukkeita, jotka valmistetaan salamiruusukkeista tutulla tekniikalla pienen lasin avulla.

Kokeilin myös yrttien lehtien käyttöä koristelussa uudella tavalla ja olin melko tyytyväinen lopputulokseen. Kakun valkovihreä värimaailma on raikas ja kesäinen.

Katso myös muut voileipäkakkureseptini.

TONNIKALA-FETA-OLIIVI VOILEIPÄKAKKU (15-18 hengelle)

1 pyöreä vaalea vuokaleipä

 

tonnikalatäyte:
500 g tonnikalaa paloina öljyssä (valutettu)
1 dl majoneesia
2 rkl ruokakermaa
1 makea sipuli hienonnettuna
2-3 tl srirachaa tai muutama tippa Tabascoa
2 rkl sitruunamehua
(umami-maustetta)
mustapippuria myllystä
suolaa
chilimaustetta

fetatäyte/kuorrutus:
500 g maustamatonta laktoositonta tuorejuustoa
450 g laktoositonta fetajuustoa
2-3 rkl ruokakermaa
2 tl kuivattua oreganoa
0,5 dl ruohosipulia hienonnettuna
3-4 tl sitruunamehua

oliivitahna:
130 g vihreitä kivettömiä oliiveja (valutettu)
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl pieniä kapriksia
2 sardelli- tai anjovisfilettä
0,5 tl valkosipulijauhetta
2 tl sitruunamehua
mustapippuria myllystä
kourallinen lehtipersiljaa
kostutus:
2,5 dl kala- tai kasvislientä
koristeluun:
kurkkua ohuina viipaleina
kivettömiä oliiveja
lehtipersiljaa
thaibasilikaa
versoja
pieniä kapriksia
Mimis syötäviä kukkia, esim orvokkeja

tarvikkeet:
noin 22 cm irtopohjavuoka tai säädettävä kakkurengas
kakkupahvi
vuokasprayta
matalaa reunakalvoa tai tuorekelmua

Valmista tonnikalatäyte laittamalla ainekset monitoimikoneen kulhoon jossa on leikkuriterä. Aja ainekset tasaiseksi massaksi, maista ja säädä maku tarpeen mukaan. Laita kylmään odottamaan.

Laita monitoimikoneen kulhoon murusteltu feta ja tuorejuusto ja aja leikkuuterällä tasaiseksi massaksi. lisää loput ainekset ja anna koneen pyöriä kunnes seos on tasainen. Maista ja säädä maku. Laita kylmään odottamaan.

Valmista oliivitahna teholeikkurilla. Hienonna ensin oliiveja hieman leikkurilla ja lisäöä sen jälkeen loput ainekset ja aja tasaiseksi massaksi. Maista ja säädä makua tarvittaessa. Laita kylmään odottamaan.
Leikkaa leivästä yläosa tasaiseksi terävällä leipäveitsellä ja poista kuori myös pohjasta ja reunoista. Leikkaa leipä vaakasuunnassa 4 osaan.
Leikkaa kakkupahvi irtopohjavuoan pohjan kokoiseksi. Pahvi helpotta kakkun liikuttelua. Voitele vuoan reunat tai käytä reunakalvoa tai tuorekelmua.
Laita ensimmäinen leipäkerros vuoan pohjalle ja kostuta hyvin. Ota fetatäytettä hieman alle puolet täytteeksi ja laita loput takaisin kylmään hyvin peitettynä. Levitä leivälle kolmannes oliivitahnasta ja sen päälle kolmannes fetatäytteestä. Sitten kolmannes lohitäytteestä. Laita toinen leipäkerros päälle ja kostuta hieman. Muista että täytteistä siirtyy myös kosteutta leipään. Toista kaksi muuta kerrosta samalla tavalla ja laita lopuksi leipäkerros päällimmäiseksi. Peitä vuoka tuorekelmulla, aseta kevyt tasainen paino kakun päälle ja laita kylmään tekeytymään yön yli.

Poista vuoka ja aseta kakku tarjoilualustalle. Notkista fetatäytettä tarvittaessa vatkaimella ja kuorruta kakku kauttaaltaan. Tasoita pinnat lastalla.

Koristele kakun reunat esimerkiksi lehtipersiljan lehdillä. Pinnalle voit tehdä tuoreesta kurkusta ruusukkeita ja käyttää muina koristeina mm. thaibasilikan lehtiä, oliiveja ja pieniä kapriksia sekä syötäviä kukkia, kuten orvokkeja.

 

You may also like

Vastaa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Discover more from KULINAARI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading