Pääsiäinen mutsin lihapatojen ääressä.

Pääsiäisenä pakattiin kamat autoon ja suunnattiin kohti Itä-Suomea, jonne äitini muutti muutama vuosi sitten. Siellä hän nyt elelee tyytyväisenä eläkepäiviä viettäen, puutarhaa hoidellen ja oravanpyörän taakseen jättäneenä. Äiti on aina ollut hyvä ruoanlaittaja. Häneltä nämä lahjat ovat osaksi periytyneetkin. Pääsiäisen kunniaksi päätin kuitenkin päästää äiteen edes hetkeksi pois hellan äärestä ja tarjota omatekoista pääsiäiskaritsaa tutulla reseptillä. http://kulinaari.blogspot.fi/2012/04/paasiaisen-paras-karitsanpotka.html
Kartitsan seurana oli myös matkalla Tertin kartanosta ostamaani minttuhyytelöä.

Jälkkäriksi yksi ehdottomia suosikkejani:

http://kulinaari.blogspot.fi/2013/12/passion-panna-cotta-ja-lemon-curd.html

Hietalahden kauppahallista hain Roslundilta karitsanpotkia, jotka ilokseni olivat kotimaisia. Sitten vielä muut aterian tykötarpeet viineineen ja matkaan.

Äiti kehui etukäteen tarjoilevansa kunnon paikallista kalakukkoa ja ternimaidosta tekemäänsä uunijuustoa. Vähän olin skeptinen varsinkin tuon uunijuuston suhteen. En nimittäin ole koskaan ollut maitoruokien ystävä. En juo maitoa muutenkaan. Kalakukkoa olen maistanut useasti, mutten mitenkään sitä rakasta. Tosin oli myönnettävä, että pakallisen leipurin käsin tehdyt kukot hakkasivat mm. Partasen vastaavat mennen tullen.

Koko pyhien ajan oli keli mitä parhain ja lämpimässä kevätsäässä tuli soudeltua järvellä ja hieman virvelöityäkin. Järvestä kuulemma saa haukea ihan ylenpalttisesti. Siksi harmittikin, kun pari komeaa vonkaletta pääsi livahtamaan ihan nokan edestä. Mutta ensi kerralla sitten parempi tuuri…

Palataan vielä siihen uunijustoon, jota odotin hieman pelonsekaisin tuntein. Pakkohan sitä olisi maistaa, kun äiti sen rakkaudella vasiten valmisti. Ja se oli itseasiassa ihan hyvää mansikkasurvoksen kanssa. En nyt sano, että siihen suinpäin rakastuin, mutta kyllä sitä söi ennemmin kuin selkäänsä ottaa.

Juustoon käytetty ternimaito oli peräisin naapuritilalta ja ternimaitoon liittyy sellainen kuriositeetti, että mitä vähemmän vasikan syntymästä on kulunut, sitä rasvaisempaa maito on. Ja siten myös siitä valmistettu uunijuusto on täyteläisempää. Taas oppi jotain uutta, kun lähti pois kotoa.

ÄIDIN UUNIJUUSTO
voita vuoan voiteluun
1 litra ternimaitoa
0,5-1 tl suolaa

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele syvä uunivuoka, sekoita ainekset keskenään ja kaada vuokaan. Anna hyytyä uunissa 1 tunti. Tarkkaile hyytymistä, koska rasvaisempi seos hyytyy nopeammin.

Ota uunista, anna jäähtyä hieman ja tarjoile vaikka mansikkasurvoksen tai -hillon kera. Maistuu myös kylmänä.

4 Comments Lisää omasi

 1. Nimetön sanoo:

  Ihanan näköistä uunijuustoa! Joskus haluaisin kyllä päästä maistamaan ihan oikeaa, ternimaitouunijuustoa… Sitä odotellessa.

 2. Nimetön sanoo:

  Tternimaitoa saa hyvällä tuurilla vähittäiskaupoista pakastettuna. Myös maitotilat myyvät sitä yleensä.

 3. Nimetön sanoo:

  Ihanan näköistä uunijuustoa! Joskus haluaisin kyllä päästä maistamaan ihan oikeaa, ternimaitouunijuustoa… Sitä odotellessa.

 4. Nimetön sanoo:

  Tternimaitoa saa hyvällä tuurilla vähittäiskaupoista pakastettuna. Myös maitotilat myyvät sitä yleensä.

Vastaa