Pieni makumatka Kaakkois-Aasiaan Suomen parhaassa ravintolassa

on
Vietimme asiakkaan seurassa mukavan illan ravintola-alan ammattilaisten Suomen parhaaksi ravintolaksi 2011 valitsemassa Farangissa. Ravintolan perustivat 2009 aiemmin mm. Chez Dominiquessa työskennelleet Tomi Björck ja Matti Wikberg. Farangin konsepti on tarjota autenttisia aasialaisia makuja sellaisina kuin ne ovat. Parhaita raaka-aineita moderneja valmistusmenetelmiä hyödyntäen. Loisteliasta ruokaa sekä rentoa tunnelmaa ilman fine dining  -jäykistelyä.

Meille tarkoiltiin Farangin maistelumenu, joka itseasiassa on mainio tapa saada hyvä otos makumaailmasta. Illallisen kanssa tarjoiltiin myös erittäin hyvä valikoima kokonaisuuteen sovitettuja viinejä.

Ensimmäisestä annoksesta ei valitettavati ole kuvaa, kun en siinä alkuun tajunnut alkaa kameran kanssa heilua… Mutta se oli nimeltään Cha Plu-lehteä ja savustettua taimenta. Paahdettua pähkinää, taimenen mätiä.

Asiakkaan puolelta oli kala-asiantuntijoita läsnä, jotka olivat aiemminkin käyneet kyseisessä ravitsemusliikkessä. Osasivat kertoa, että annoksessa oleva kala ja  mäti ei ole taimenta ollenkaan vaan kirjolohta. Niin tai näin, ensimmäinen suupala oli varsin herkullinen aloitus aterialle.

Hamachi sashimi vietnamilaisittain. Aasialaisia yrttejä, mustariisietikka dressing.
Sashimin raaka-aineena oli kuningas makrilli. Rehellisyyden nimissä pitää sanoa, että tämä oli kokonaisuuden heikoin lenkki. Chili ja mausteet jyräsivät kyllä kalan täysin alleen.

Pehmeäkuorista taskurapua. Vihreää mangoa, minttua, karamellisoitua pähkinää, vihreä \”nahm jim\”.
Tätä odotin innolla, koska olin juuri nähnyt ohjelman, jossa kyseistä herkkua valmistettiin. Pehmeäkuorinen taskurapu on sinällään erikoista herkkua, koska ravut pyydystetään juuri sinä lyhyenä aikana kun ne ovat pudottaneet vanhan kuorensa ja alkavat kasvattaa uutta.
Annos oli maultaan ja koostumukseltaan aivan mielettömän upea!

Rapeaa possua, palmusokerikaramellia. Haudutettua, rapeaksi paahdettua possua, karamellia, riisiviinietikkaa.
Tämä oli todellinen makuelämys. Aivan mielettömän hieno koostumus pinnalta rapeaa ja sisältä meheväksi ylikypsennettyä possua.

Thai-roti leipää, Redang currya. Morning Glory, rapeaa \”suola & pippuri\” tofua, vesikrassia, paksoita, rapeakuoriseksi paistettua silken tofua.
Mielenkiintoisia, puhtaita aasialaisia makuja. Erittäin maukas väliruoka.

Vasikanposkea \”Seremban\”. Pitkään haudutettua vasikanposkea, aromaattinen chililiemi, minttu-itusalaattia, nuudeleita.

\”Hola Hola 4\” Thai-tyyliin marinoituja hedelmiä, sokerihernettä, passionhedelmää, vanilja-kookoskermalientä, mango-passionsorbettia.
Upea raikas päätös aterialle. Itseäni viehättivät varsinkin nuo annoksen sokeriherneet. Mielettömän hyvä yhdistelmä!

Kaikenkaikkiaan Farang oli hieno kokemus. Palvelu oli ensiluokkaista ja asiantuntevaa, niin kuin olettaa saattaa.
Hauskana yhteensattumana mainittakoon, että Suomen jääkiekkomaajoukkue illasti meidän kanssamme samaan aikaan kyseisessä ravintolassa seinän takana. Katselinkin, että Tomi Björck asteli aika tiiviiseen tahtiin keittiön ja salin väliä.

Vastaa